FOTO: Skladu solidarity sa netreba báť - je určený pre všetkých

8.12.2019

Zdroj: Ingrid Jarunková

Páčil sa vám článok?

Keď sa povie Sklad solidarity, človek má tendencie predstaviť si v ňom obnosené šatstvo nižšej kvality, ktoré je určené najmä pre ľudí bez domova. Zavítali sme doň a boli sme prekvapení, pretože sme tu našli zachovalé, aj značkové oblečenie porovnateľné s tým v bežných secondhandoch. Na rozdiel od nich však v Sklade solidarity na Jasovskej 6 v Petržalke nájdete aj množstvo vecí do domácnosti. Navyše si ich môžete vziať, a to aj vy, za skutočne symbolický poplatok.

„Pozrite sa, tu máme taniere, poháre, šálky, spotrebiče do domácnosti...,“ vymenúva pani Dáša, ktorá tu pracuje už roky. Vidím hriankovače, mixéry, odšťavovač, žehličku, o kus ďalej obliečky, utierky, detské hry a hračky, dokonca tu majú aj funkčnú práčku, sporák či sedaciu súpravu. Šokujú ma lyže a lyžiarky, tie tu príliš na odbyt nejdú, predsa len, väčšina „klientov“ Skladu solidarity má iné starosti, ako kam ísť na zimný víkendový pobyt...

Zdroj: Ingrid Jarunková

​Keď pani Dáša vidí, že ma zaujali kočíky, spomenie, že nedávno im doniesla istá rodina celkom nový, pretože dostali do daru dva.

Balíček za tri eurá
Tu v Sklade solidarity markantnejšie vidno, že niektorí ľudia majú nadbytok a iní nedostatok.
Najmä v predvianočnom období sa tu nazbiera množstvo oblečenia, neraz ešte s visačkami. „Detských vecí máme neúrekom, chýbajú nám skôr pánske a dámske zimné bundy,“ pokračuje pani Dáša, ktorá aktuálne prijíma od darcov zimné oblečenie. „Koľko pýtate za tento detský overal?“ zaujíma ma. Odpoveď je 50 centov, nanajvýš jedno euro... Dáša už stálych klientov pozná, vie, koľko kto môže dať. „Netreba pýtať veľa, chceme aby tie veci slúžili,“ hovorí.

Zdroj: Ingrid Jarunková

​Bratislavskej arcidiecéznej charite, ktorá Sklad solidarity prevádzkuje, nejde o zárobok, symbolický poplatok má ľuďom pripomínať, že veci nebývajú zadarmo. „Balíček, v ktorom si človek nájde tepláky, nohavice, sveter a košeľu, má hodnotu tri eurá. Vďační sú zaň ľudia bez domova,“ hovorí pani Dáša, pričom spomenie, že tí si po sebe na policiach vždy dokážu upratať veci, ktoré si nevyberú.

Zdroj: Ingrid Jarunková

​Väčšine ľudí, ktorí prichádzajú do skladu nielen z Petržalky či Bratislavy, ale aj z dediniek pri hlavnom meste, darované veci značne uľahčujú životnú situáciu. Zďaleka nejde len o bezdomovcov. Chodia sem osamelí rodičia, mnohopočetné rodiny, seniori, niektorí prichádzajú častejšie, pretože doma nemajú práčku...
Ľudia z charity by boli radi, keby si sem našli cestu aj tí, ktorým záleží na životnom prostredí a neplytvaní. Tohto priestoru sa netreba báť, je pre všetkých. Tu vás nikto nebude selektovať, či ste veriaci alebo ´sociálne silnejší´. Je len na vás, či necháte väčší dobrovoľný príspevok, ak ste na tom lepšie.

„Ja som sem pritiahla aj svojich susedov,“ hovorí Dáša. „Občas sa tu objavia aj nejakí mladí ľudia, keď zistia, že sa tu dajú nájsť zaujímavé veci.“
Kvalitné veci do skladu totiž nedávno venovali aj zamestnanci istej bratislavskej firmy. Toto prepájanie firiem a ľudí, ktorí chcú dať, s ľuďmi, ktorí potrebujú, by chcela charita v budúcnosti zintenzívniť. Aj to považuje za jedno zo svojich poslaní. A má veľké šance, že uspeje. Ľudia majú pred pojmom charita stále rešpekt a darcovia jej ochotnejšie venujú aj hodnotnejšie veci, pretože majú istotu, že sa ocitnú u tých, čo to skutočne potrebujú. To je aj príklad takmer novej práčky, čo tu čaká na svojho majiteľa.
Samozrejme, že aj tu sa vyskytnú ľudia, ktorí sa rozčúlia, že štyri eurá za značkové rifle je veľa. A občas aj špekulanti, ktorí tento systém zneužijú. „To je však už na ich svedomí,“ sú presvedčení ľudia z charity. Ich úlohou nie je súdiť, ale pomáhať.

Zdroj: Ingrid Jarunková

„Rodiny sa ma pýtajú aj na potraviny,“ hovorí pani Dáša. Aj tie pribudnú do skladu pred Vianocami. A to vďaka Potravinovej Tesco zbierke, ktorú bratislavská charita koordinovala. Výnos zbierky potravín a drogérie je oproti minulému roku vyšší, za tri dni vložili Bratislavčania do košíkov vyše 11 ton potravín a drogérie (plus 4 tony v Senci) v hodnote vyše 26-tisíc eur. Z nich sa niektoré ocitnú aj v Sklade solidarity. Dáša už pozná „svojich“ a najlepšie vie, komu koľko dať.

Prepojiť darcov a príjemcov
Sklad solidarity založila Slovenská katolícka charita v roku 2010, na jeseň 2018 ho však prevzala Bratislavská arcidiecézna charita a má s ním ďalšie plány. „Chceme tento priestor zmeniť na komunitnejší. Jednak získať prehľad o ľuďoch, ktorí sem chodia, jednak nadstavbou, čo by mala byť sociálna služba v podobe strediska osobnej hygieny pre ľudí bez domova. Navyše na budúci rok by sme chceli ponúknuť ďalšie priestory aj pre miestnu komunitu obyvateľov,“ hovorí o plánoch charity jej riaditeľ Boris Hrdý.
Priestory patria magistrátu, ktorý ich prenajíma za symbolické nájomné. Mesto však dalo prísľub, že prízemie, kde sú sociálne zariadenia, zrekonštruuje. Od tejto realizácie sa odvíjajú ďalšie plány. S niektorými však možno začať už skôr.

Zdroj: Ingrid Jarunková

Ambíciou charity je totiž aj lepšie prepojiť darcov a príjemcov. „Darcovia nám často telefonujú, píšu mejly a ponúkajú aj hodnotnejšie veci, aj preto chceme poznať ľudí, ktorí do skladu chodia, a ktorým by sme ich mohli posunúť,“ hovorí asistentka sociálnej práce a koordinátorka Skladu solidarity Slávka Kročková. Tomu by mal pomôcť stály sociálny pracovník v sklade, ktorý by návštevníkov spoznal a vedel im pomôcť riešiť ich situáciu komplexnejšie, nielen materiálne.
Keďže priestory Skladu solidarity sú pomerne veľkorysé, v charite uvažujú aj nad tým, že časť z nich ponúknu tunajšej petržalskej komunite, napríklad mamičiek, ktoré by si chceli veci vymieňať alebo tu organizovať tvorivé workshopy. „Aj preto Sklad solidarity už onedlho zmení názov. Ten aktuálny totiž neevokuje sociálnu interakciu, ktorú tu chceme dosiahnuť,“ dodáva Boris Hrdý.
(in)

Páčil sa vám článok?