Ako ľudia „zospodu“ dokážu meniť svoje sídlisko

18.9.2019
DK Lúky a sídlisko

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

Organizátori - OZ krasy terasy, knižnica Petržalka a DK Lúky pozývajú tento piatok a sobotu (27. a 28.9.) do Domu kultúry Lúky a blízkeho okolia na jedinečné podujatie venované verejným priestorom sídliska a najmä petržalským terasám.

Konferencia či slávnosť s názvom 'Konsepase naterase' spojí zrejme po prvý raz na takej veľkej akcii odborníkov a nadšencov z rôznych oblastí, ktorým nie je ľahostajný osud našich terás. Pripojí sa k nej v piatok o 18h aj tradičná cyklojazda Critical Mass, ktorá tentoraz pôjde z námestia SNP cez Petržalskú centrálnu os a končiť bude v Dome kultúry Lúky. Bude mať tri zastávky, počas ktorých bude okrem iného hovoriť o terasách Peter Szalay z oddelenia architektúry historického ústavu SAV. V sobotu sa od 12.00h môžete pridať k pikniku s gulášom pred domom kultúry, alebo sa od 12.30h zúčastniť na komentovanej prechádzke terasami s Ivorom Švihranom, ktorý je vlastivedným sprievodcom prechádzok m_p_ba. Svoj ružový rám prinesie o 14.30h Juraj Horňák. Čo sa dá cez neho vidieť? Potenciál nevyužitých    priestorov, príďte sa pozrieť. Svoj priestor tu bude mať aj Miestna knižnica Petržalka, pretože aj jej pobočku nájdete na terase, rovnako ako štyri galérie.

Zdroj: Matúš Husár

​Terasy sa budú rozoberať počas diskusií od 15.00h z hľadiska zelene a ekológie, príde splnomocnenec pre mestskú zeleň magistrátu aj krajinná architektka či zo sociálneho hľadiska – napríklad ako môže ich oživenie pomôcť seniorom a komunitnému životu. Príde aj právnik z mestského Metropolitného inštitútu Bratislavy, aby reagoval na súčasný právny stav-nestav terás a ukázal cestu, čo by sa s nimi dalo robiť. Celý deň budú môcť návštevníci pridávať svoj názor na petržalské terasy do pocitovej mapy.

Do posledného diskusného bloku s názvom 'politikon', sú pozvaní aj zástupcovia mesta a mestskej časti.

Aká je sila komunity?

To, čo robí skupina urbanistov z oz krasy terasy, je obdivuhodné. Minulý rok revitalizovala terasu na Mánesovom námestí, aktuálne sa aj týmto happeningom snažia spojiť ľudí, ktorým nie je ľahostajný osud terás s tými, ktorí majú v moci to zmeniť a možno aj vytvoriť z nich skupinu, ktorá by sa začala pravidelne stretávať.

Organizátori oslovujú okrem iných aj občiansku iniciatívu Spiace miesta, ktorá mapuje zanedbané budovy a priestory v meste a snaží sa im nájsť nové využitie. Prezradili, že s oz Punkt!, ktoré oživuje mestský verejný priestor podujatím Dobrý trh zvažujú, že by podobnú spoločnú komunitnú akciu v budúcnosti zorganizovali aj v okolí nejakej petržalskej terasy.

Aktivity tohto druhu sú úctyhodné. Nedovoľujú, aby problematická téma zaspala a veľmi príjemným spôsobom tlačia na mesto, aby sa témou nevysporiadaných terás začalo zaoberať aktívne. Navyše akciami na terase spájajú ľudí, ktorí tam žijú. Ukazujú im, aká je sila komunity - že prináša viac nápadov aj možnosť vzájomne si pomôcť - a tiež, že spoločne vieme aj my sami zlepšovať verejný priestor.

(in)

Páčil sa vám článok?