Dom tretieho veku pre seniorov v Petržalke otvára svoje brány v rámci DOD

12.9.2019
0

Zdroj: dtv.sk

Páčil sa vám článok?

Poukázať na to, že sociálne zariadenia pre seniorov dokážu poskytovať kvalitné sociálne služby – aj to je cieľom Dňa otvorených dverí (DOD) v Domove tretieho veku (DTV) na Poloreckého ulici v bratislavskej Petržalke. Svoje brány otvára zariadenie vo štvrtok pri príležitosti 34. výročia otvorenia.

"Ľudia sa často boja prísť do takéhoto zariadenia. Prípadne aj rodinní príslušníci si to nechávajú na poslednú chvíľu, keď majú rodiča alebo príbuzného už úplne imobilného a nedokážu sa o neho postarať," uviedla riaditeľa DTV Daniela Palúchová. Čím skôr totiž príde klient do zariadenia, je v relatívne dobrom stave a nemá ešte až také problémy s pamäťou, rýchlejšie sa adaptuje, ľahšie prijíma sociálne služby a nemáva depresie.

Klienti zariadenia pre seniorov si pritom môžu podľa riaditeľky "žiť svoj vlastný život" a pritom využívať poskytované sociálne služby a odbornú pomoc. Chodia na rôzne podujatia, športujú, robia pamäťové cvičenia, majú k dispozícii fyzioterapie alebo čitateľské krúžky. "Spolupracujeme aj medzigeneračne. Za seniormi chodievajú deti zo škôl a škôlok, z umeleckých škôl, ale aj zdravotne znevýhodnené detičky," doplnila Palúchová.

Súčasťou Dňa otvorených dverí je nielen osveta či poskytnutie informácií a rád o nástupe do zariadenia. Náštevníkov čakajú aj viaceré športové podujatia, napríklad stolnotenisový turnaj, súťaž v petangu či šípky, ale i kultúrny program, súťaž v pečení či pečenie oblátok a koláčov. Zdravotníci zmerajú tlak a cukor, upozornia na rizikové faktory, fyzioterapeuti poradia správne cviky pre seniorov.

ANKETA - Ktoré miesta, objekty a stavby sa vám spájajú s Bratislavou a jej mestskými časťami? II.diel

Keď sa povie Bratislava, tak si možno každý predstaví v súvislosti s naším hlavným mestom niečo iné. My sa chceme pokúsiť zistiť, ktoré dominanty sú najcharakteristickejšie pre väčšinu ľudí - či už rodákov, obyvateľov alebo návštevníkov našej metropoly. Anketa bude mať štyri diely, nakoľko v každom z nich vám ponúkneme možnosť hlasovať aj za to, čo sa vám spája s jednotlivými mestskými časťami.

​Dom tretieho veku je zariadenie pre seniorov, ktorého zriaďovateľom je hlavné mesto. Funguje od roku 1985, jeho kapacita je viac ako 260. Ponúka sociálnu a zdravotnú starostlivosť pre ľudí v dôchodkovom veku. Zariadenie disponuje zároveň lôžkovým oddelením, ktoré poskytuje nepretržitú zdravotnú starostlivosť klientom pri zhoršenom zdravotnom stave.

(TASR) 

Páčil sa vám článok?