Čelíme novému problému: Dopestovať zdravý strom bude v najbližších rokoch umenie

31.8.2019
0
Zasadené stromy v novom ružinovskom parku

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Pohľad na mladé vyschnuté stromy po horúcom lete je smutný. Dojal aj krajinnú architektku Evu Wernerovú, ktorá na magistrát adresovala otvorený list. Pomôcť im však nie je vôbec jednoduché.

Problémom napríklad je, že stromy v mestských častiach majú rôznych správcov – nielen magistrát, kde zeleň v parkoch má na starosti jedno oddelenie a stromoradia pri cestách druhé, tiež mestské časti, ale aj súkromných investorov. Lenže, ak hlavné mesto nemá pasportizáciu zelene, teda nemáme prehľad o počte stromov ani ich umiestnení, ako môžeme mať prehľad o tom, kde všade mladé stromy vysychajú a koho je to zodpovednosť?

„Strom potrebuje po vysadení starostlivosť, inak sa neujme. Fotografie z ulíc Petržalky dokumentujú, že táto starostlivosť je v hlavnom meste mizerná a často žiadna," píše v liste primátorovi Eva Wernerová. „Napriek vysokým teplotám stromy po výsadbe zjavne nikoho viac nezaujímajú, nemajú osadené zalievacie hadice, odborne založené misy na zálievku, ochranu proti koseniu, počas tohto leta nemajú žiadnu zálievku napriek extrémnemu suchu, keď začína odumierať podrast lužného lesa! Kto má zodpovednosť za vynaložené náklady, keď okolo vidíme vysychajúce stromoradia ako napríklad na Námestí hraničiarov – kde vyschlo 40 percent mladých stromov a ďalšie čaká podobný osud?"
Za stromy na Námestí hraničiarov však nemá zodpovednosť magistrát. 
Podľa katastrálnej mapy sú na pozemku spoločnosti Billa. „Môžeme potvrdiť, že výsadbu stromčekov zabezpečovala naša spoločnosť na našom pozemku," informovala nás hovorkyňa Kvetoslava Kirchnerová. 

„Pri výmene mestského podzemného potrubia boli stromčeky vybraté a znova zasadené, opätovne sa však neujali. Výsadbu nových stromčekov máme naplánovanú na jeseň, nakoľko počas tak horúcich dní, aké momentálne sú v Bratislave, by sa nemuseli opäť ujať."

V tomto prípade teda nie je príčinou nedbalosť, ako sa to často stáva pri náhradnej výsadbe za povolený výrub drevín. Povýsadbová starostlivosť investorov by mala trvať tri roky, málokedy sa to však deje. Ak sa strom neujme, investori by ho mali nahradiť. Tí však svoje povinnosti často zanedbávajú. Zmeniť by to mohla povinná elektronická evidencia všetkej náhradnej výsadby zrealizovanej na území mesta. Ak by bola verejná, každý Bratislavčan by mal prehľad, kto je zodpovedný za mladé stromy na jeho ulici. 
Začiatkom júla zverejnil primátor Bratislavy Matúš Vallo a mestskí poslanci ciele na roky 2019 až 2022, a to aj v oblasti životného prostredia. Okrem komplexnej a plošnej pasportizácie zelene sľúbili pripraviť aj novú koncepciu jej výsadby. Vysadiť plánujú desaťtisíc nových drevín a vytvoriť tri nové mestské aleje, jedna by mala byť na Panónskej ulici. Sľubujú, že sa skvalitní údržba aj starostlivosť. 

Polievanie stromčeka, ktoré realizujú dobrovoľníci zo združenia  Bratislavské služby. Za vlastné peniaze:

Zdroj: FB Bratislavské služby

​Kiežby. V minulom volebnom období totiž Iniciatíva Naše Karpaty konštatovala, že stromy v zodpovednosti magistrátu vysychajú výrazne častejšie ako stromy v správe niektorých mestských častí. 
Zástupkyňa krajinných architektov pri SKA Eva Wernerová však upozorňuje na fakt, že žiadna výsadba nemá zmysel, ak po nej nenasleduje ošetrovanie, a to najmä zálievka v letných horúčavách. „Jeden strom dnes stojí od projektu po výsadbu v meste cca 150-300 eur, ďalšie roky by si zaslúžil ročnú kontrolu, odviazanie, ošetrenie a zálievku minimálne v cene 30-50 eur/ks a rok. Počíta niekto s týmto nákladom? Je zahrnutý v projektoch výsadieb? Chodí niekto na kontrolu nových výsadieb?" Upozorňuje tiež na fakt, že výsadba do ulíc je podriadená ochranným pásmam podzemných sietí, kvalite podložia, priestorovým parametrom, ročnému obdobiu a ďalším obmedzeniam. „Bratislavu čaká klíma podobná preschnutému Stredomoriu a dávno uplynula doba, keď sadili stromy nadšenci z lesníckych debničiek, kam sa im zachcelo. Dopestovať zdravý strom bude v najbližších rokoch umenie."

Jej slová potvrdzuje aj arborista Tomáš Fraňo. Na jeseň minulého roka sa pre Bratislavské noviny vyjadril, že stromy v mestskom prostredí majú neprirodzené, až extrémne podmienky a nemožno očakávať, že sa dokážu ujať všetky novovysadené. Aj straty však majú svoje limity. Malo by to byť sedem kusov na sto novovysadených. Jedným z dôvodov, prečo ich je viac, je aj nekvalitná výsadba. Už samotné presádzanie je pre strom stres, navyše je narušený jeho koreňový systém a istý čas trvá, kým sa obnoví. Navyše, výsadbová jama by mala byť dvakrát taká veľká ako bal, lenže veľakrát to nie je možné, pretože všade v meste sú inžinierske siete. Najčastejšou a najpravdepodobnejšou príčinou vysychania stromov však je, že sú po výsadbe málo alebo zle polievané. „Ak tri týždne neprší a každý deň je 35 stupňov Celzia, musíte polievať každý druhý, tretí deň, raz za týždeň je na prežitie, aj to nie so zárukou," vyjadril sa Tomáš Fraňo. 
Takže, ako dosiahnuť, aby sme sa už po lete nemuseli pozerať na vysušené pahýle stromov, ktoré rástli roky a potom uhynuli pár mesiacov po presadení? Napríklad aj tak, že popri nových rekonštrukciách chodníkov by malo byť bežné zavádzať závlahový systém pre stromy. 
Počkajme si teda, ktoré z cieľov magistrátu sa podarí naplniť. 

(in)

Ako je na tom Petržalka

„V roku 2018 vysadila mestská časť 111 stromov - 45 na jar, 66 na jeseň," informovala nás Mária Halašková z komunikačného oddelenia mestskej časti.
„Stromy sme sadili dohromady v 34 lokalitách Petržalky (vid. rámček 2) . Na jar sa vysádzalo v 11 lokalitách, na jeseň v 23. Všetky vysadené stromy sa ujali," dodala. Túto jeseň plánuje Petržalka dosádzať približne 100 stromov.
Pravidelnú zálievku má na starosti Miestny podnik verejnoprospešných služieb Petržalka. Realizujú ju pomocou traktora s prídavnou nádržou na vodu. Polievanie sa týka dokopy 310 kusov stromov a 881 m2 záhonov, pričom prioritu majú mladé výsadby.

Kde nájdete minuloročné mladé stromy v Petržalke

Vysadené na jar – Gercenova 9-19, 31-35, Medveďovej 30, Ševčenkova – Belinského, Rovniankova 20-22, Iľjušinova 10-12, Budatínska 3, Röntgenova 2-4, Medveďovej ihriská, Švabinského 20 dvor, Jasovská 19-21
Vysadené na jeseň – Holíčska 24 (listnaté aj ihličnaté), ZŠ Pankúchova, ZŠ Holíčska, Gwerkovej vnútroblok, Dolnozemská, Hrobákova 15, Ovsišstské námestie, Šustekova, Sklodowskej, Dom tretieho veku, Vlastenecké námestie, Holíčska dvor, Vígľašská pri MŠ, Lietavská Namia, Šustekova, Markova 15, Hálova, DK Zrkadlový háj, Vavilovova, Jasovská

(in)

Páčil sa vám článok?