Aj Petržalka má rodinnú zónu bez peňazí: Ľudia si v nej veci navzájom vymieňajú

25.5.2019
Rodinná zóna bez peňazí

Zdroj: in

Páčil sa vám článok?

Je utorok ráno a na ihrisku pri Fare Lúky na Betliarskej ulici sú rozložené darované veci. Oblečenie pre dospelých, aj pre deti, obuv, hračky, knihy, domáce potreby... To, čo začalo ako spontánna výmena vecí mamičiek z ihriska, sa postupne mení na rodinnú zónu bez peňazí.

Niekto niečo prinesie, ďalší si vezme. A mnohí sa vracajú. Nie preto, žeby si veci nemohli kúpiť v obchode, ale preto, že recyklácia pre nich nie je len slovo a dávať veciam druhý život považujú za zmysluplné.

Zdroj: in

​V podstate to bola jedna z motivácií Márie Riganovej a spoločenstva ľudí, s ktorých pomocou zónu rozbehla. „Už 3-4 roky nenakupujem veci v obchodoch, venujem sa recyklácii a udržateľnej móde, sestre asistujem pri ´upcyclingu“ – oblečenie, čo sa už nevyužije, prerobia na iné. „K minimalizmu vediem aj svoje deti,“ hovorí mama troch detí, ktorej podobná zóna v Petržalke chýbala. „Miesto, kam zavítam skôr ako do obchodu, keď niečo potrebujem.“

Na faru spočiatku len nosila veci, ktoré by sa niekomu mohli zísť. Keď koncom marca tohto roka prišla s nápadom organizovať na ihrisku tzv. rodinnú zónu bez peňazí, zareagovali ústretovo. „Sme im za to veľmi vďační,“ hovorí Mária.
A tak každý utorok od 9.30h do 11.30h môže ktokoľvek prísť na ihrisko ku Kostolu Sedembolestnej Panny Márie a zapojiť sa. Na uzatvorenom ihrisku sú deti v bezpečí a vy môžete vyberať z vecí, ktoré tu nadšenci rozkladajú už od ôsmej rána. „Každý týždeň prichádzajú noví ľudia. Keď počujem mamičky, ako povedia „toto som tak dlho hľadala...“, mám radosť,“ hovorí Mária Riganová.

„Teší ma, keď si veci nájdu človeka. Veľa ľudí tu chápe zmysel recyklácie. Mnohí napríklad detské knihy prečítajú a vrátia späť, oblečenie, ktoré im nesadlo, takisto. Tešia ma ľudia, ktorí si veci vyberajú uvedomelo,“ dodáva Mária. „Vždy, keď akcia skončí, mám chuť im povedať: Ďakujem, že chcete...“

Zdroj: in

​Na Betliarskej nájdete otvorenú komunitu ľudí, ktorí sa s vami radi zoznámia a vôbec nie je nutné, aby ste niečo priniesli alebo boli veriaci. Témy sú iné, napríklad barefoot obuv alebo aj kváskovanie chleba. „Snažíme sa ľudí spájať a funguje to. Vidím to na ihrisku. Keď sa tam teraz stretneme, máme úplne iné väzby.“

Veci, ktoré nenájdu nového majiteľa, posúvajú ďalej do krízových centier, rodinám, ktoré to potrebujú, zapájajú sa do zbierok. Kým sa tak stane, skladujú ich v miestnosti, ktorú im poskytla fara.

Ak sa chcete pripojiť, príďte v utorok o 9.30h na ihrisko k fare. Prekaziť to môže len zlé počasie, pre istotu si akciu overte na facebookovej stránke Rodinná zóna bez peňazí v Petržalke alebo Susedia z Petržalky ponúkajú.


(in)

Páčil sa vám článok?