Úžasná premena: Stavba na Železnej ešte nie je hotová, ale už teraz teší Bratislavčanov

11.1.2024
0

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Keď sa v týchto dňoch vyberiete na bratislavskú Železnú studničku, oplatí sa zastaviť pri novostavbe záhradnej reštaurácie a susedného Labutieho pavilónu za otočkou autobusu. Práce napredujú rýchlo, a hoci zďaleka nie sú ukončené, už dnes poteší pohľad na oba objekty.

„Bude to krásne, už teraz to vidieť,“ konštatujú viacerí Bratislavčania, tí starší si zároveň oživujú svoje spomienky: „Takéto si to pamätám z minulosti, síce to bolo už dosť zdevastované, ale stále nádherné...“

Novostavba záhradnej reštaurácie v čarovnom prostredí lesoparku stojí na mieste niekdajších Ferdinandových kúpeľov z roku 1828 (zbúrali ich v roku 1970), rovnako replika Labutieho pavilónu s vežou je na mieste pôvodného historického objektu. Oba stavia rodinná firma podnikateľa a politika Alojza Hlinu, ktorý sa rozhodol pomenovať jedno krídlo Labutieho pavilónu Dorothea wing a druhé Theresia wing – tak o tom informuje na sociálnej sieti.

Zdroj: ac

​Záhradná reštaurácia (za bufetom) stojí na mieste niekdajších Ferdinandových kúpeľov.

Zdroj: ac

​Motív labute na streche záhradnej reštaurácie

Otázok ľudí okolo premeny rekreačného areálu je od začiatku výstavby veľa, o čom svedčia aj zverejnené odpovede aspoň na tri z nich, ktoré si prečítate na tabuliach nad oknami bufetu pred záhradnou reštauráciou. Je tam predovšetkým informácia o tom, že na výstavbu areálu neprispeli žiadne fondy, dotácie ani príspevky, ďalej, že projekt by mal byť dokončený už v tomto roku, a napokon spresnenie, že v podkroví záhradnej reštaurácie plánujú aj školu v prírode a v zadnom objekte Labutieho pavilónu kníhkupectvo a libresso.

Zdroj: ac

​Labutí pavilón – okná sú výsledkom poctivej stolárčiny.

Zdroj: ac

Na novostavbe záhradnej reštaurácie zaujmú viaceré detaily.

Aj z laického pohľadu je zrejmé, že stavebník si dal záležať na každom detaile. Napríklad okná pre Labutí pavilón, ktorý bude slúžiť aj na spoločenskú zábavu s posedením, zhotovila oravská firma - a výsledkom je podľa Hlinu poctivá stolárčina, pri ktorej bolo potrebné skompletizovať až okolo sedemtisíc prvkov a založiť deväťsto skiel. Pre zaujímavosť, vraj už teraz majú prvé objednávky na svadbu práve v priestoroch Labutieho pavilónu, mladomanželia však musia prísť pešo, na bicykli, MHD, prípadne na kolobežke, inak sa sem nedostanú...

(ac)

Páčil sa vám článok?