Kam zmizli ruže z parku na Račianskom mýte? Jednoduchá odpoveď samosprávy

3.6.2023
0

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Na revitalizáciu parku pri Račianskom mýte, ktorý vyhľadávajú stovky Bratislavčanov, sa čakalo dlho a teraz, keď sa práce začali, mnohí ľudia sú zaskočení.

Samospráva v Novom Meste ako prvý krok určila sanáciu budovy bufetu Koliesko, čo sa nepáčilo viacerým miestnym, ktorí sa tu pravidelne stretávali, vznikla dokonca petícia za jeho zachovanie. Iných Bratislavčanov nemilo prekvapil výrub drevín, hoci samospráva ubezpečila, že odstraňuje výlučne invázne, choré či poškodené stromy a kríky.

„Viem, že ako náhradu nasadia nové stromy, ale kým dorastú tak, aby poskytovali dostatok tieňa, budeme sa v lete pražiť na páliacom slnku,“ obáva sa naša čitateľka, ktorá v lokalite býva dlhé roky. Pýta sa tiež, kam zmizli ruže, ktoré tešili mnohých ľudí: „Boli nádherné, voňavé, udržiavané, prečo ich museli odstrániť? To, že v parku pribudnú hojdacie siete alebo náradia na cvičenie ma až tak nenadchýna, kto chce cvičiť, nech ide do fitka...“

Zdroj: Marián Dekan

​Samospráva ubezpečuje, že ani jedna ruža neopustila Račianske mýto.

Hovorkyňa Nového Mesta Veronika Bauch ubezpečila, že neodstránili ani jednu ružu. Na jar, ešte pred začatím  samotnej rekonštrukcie, pristúpili k presunu ruží po území Račianskeho mýta, a na jeseň, po ukončení prác, osadia do týchto uvoľnených miest trvalkové záhony. „Treba však pripomenúť, že ani jedna ruža z Račianskeho mýta neopustila Račianske mýto, prišlo len k rozsadeniu. Trvalkový záhon, ktorý sa vysadí vo vonkajšom okruhu pri fontáne, prinesie do územia rozšírenie biodiverzity. Keďže vysadené trvalky ako mliečnik, rebríček, šalvia a rozchodník budú kvitnúť na Račianskom mýte postupne počas celého roka, prinesú viac pestrosti a farieb. Okrem toho v ňom svoje útočisko nájde viac druhov hmyzu ako v monokultúrnych výsadbách,“ priblížila.

Najväčšia časť presadených ruží má zahustiť ostávajúce ružové záhony v okolí fontány, ďalšie skrášlia predzáhradku pred Hotelovou akadémiou na Mikovíniho, a takisto okolie sochy Hirošima. Výsadba trvalkových záhonov je v pláne na jeseň.

(ac)

Páčil sa vám článok?