S výrubom drevín na Račianskom mýte sa už začalo: Ako sa zmení obľúbený park?

10.5.2023

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Samospráva v bratislavskom Novom Meste avizovala, že začiatkom mája v parku na Račianskom mýte začne s výrubom zanedbaných a inváznych drevín. Práce, ktoré sú súčasťou revitalizácie tohto obľúbeného miesta Bratislavčanov, sú už v plnom prúde. Ktoré stromy určite zachovajú, kde skončia ružové záhony a prečo sa s náhradnou výsadbou ráta až na jeseň?

Na revitalizovanom území Račianskeho mýta s rozlohou viac ako 25 000 štvorcových metrov sa nachádza 328 drevín, stromov i kríkov. Ako nás informovala Veronika Bauch z úseku komunikácie miestneho úradu,  na niektorých miestach je výsadba prehustená, iné dreviny sú zanedbané alebo boli v minulosti neodborne ošetrované. „Samospráva pristupuje k výrubu na základe odborného posudku dendrologického a fytopatologického hodnotenia drevín,“ uviedla.

Výrub sa má týkať výlučne drevín v zlom zdravotnom stave, inváznych drevín alebo drevín, ktoré sú bez perspektívy na zlepšenie kvality. „Ďalšou kategóriou sú dreviny poškodené hubami, vírusmi či škodcami, ktoré sú už odumreté a ohrozujú bezpečnosť návštevníkov parku. Okrem návštevníkov však takéto ´choré´ stromy ohrozujú aj tie zdravé,“ doplnila Veronika Bauch. Z parku na Račianskom mýte odstránia aj 231 štvorcových metrov kríkov.

Zdroj: Marián Dekan

S výrubom stromov a kríkov sa začalo pred pár dňami. 

Samospráva ubezpečuje, že zachované zostanú všetky lipové aleje, ku ktorým neskôr pribudne ďalších 24 odrastených líp európskych. Náhradnú výsadbu v parku naplánovala až na jeseň, po ukončení stavebných úprav. Vysadiť plánuje takisto osem okrasných jabloní s obvodom kmeňov 17 až 20 centimetrov, štyri zemolezy a štyri paviniče. Pribudnúť majú aj záhony trvaliek a cibuľovín (na ploche viac ako 1 400 štvorcových metrov), ktoré nahradia časť rozária.

Zdroj: Marián Dekan

P​resadené ruže zahustia najmä záhony v okolí fontány.

„Revitalizácia Račianskeho mýta má byť nielen vizuálna, ale najmä funkčná. Klíma sa mení, preto sa tomu musíme prispôsobiť. Časť tradičných ružových záhonov v parku nahradíme záhonom trvaliek, ktoré majú silnejšiu vodozádržnú schopnosť a do priestoru Račianskeho mýta prinesú biodiverzitu, a takisto zjednodušia údržbu. Ruže ostávajú súčasťou priestoru Račianskeho mýta, presadíme ich v rámci parku,“ potvrdil  starosta  Nového Mesta Matúš Čupka. Najväčšia časť presadených ruží zahustí ostávajúce ružové záhony v okolí fontány. Ďalšie skrášlia predzáhradku pred Hotelovou akadémiou na Mikovíniho či okolie sochy Hirošima. 

Zdroj: Marián Dekan

​Náhradnú výsadbu plánuje samospráva na jeseň.

V prvej fáze projektu revitalizácie, kde samospráva ako prvý krok určila odstránenie budovy bývalého bufetu Koliesko, sa ráta aj s novým multifunkčným ihriskom, stojanmi na bicykle, pitnou fontánou, hojdacími sieťami či s fitness prvkami. Samotné rekonštrukčné práce predstavujú sumu 1,6 milióna eur.

Projekt Adaptácia parku na Račianskom mýte prostredníctvom vodozádržných opatrení sa realizuje vďaka podpore z Kohézneho fondu v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia.

(ms, ac)

Páčil sa vám článok?