Najmilšie podujatie je spät: Do Bratislavy sa vracajú Preteky lezúňov

15.8.2022
0

Zdroj: pretekylezunov.sk

Páčil sa vám článok?

AKTUALIZOVANÉ Jedny z najkrajších pretekov sa po pandemickej prestávke vracajú do Bratislavy! V nákupnom centre VIVO! v bratislavskom Novom Meste sa v nedeľu 11. septembra uskutočnia populárne Preteky lezúňov. Okrem zábavy, silných zážitkov a nových priateľstiev si budete môcť odniesť z podujatia i zaujímavé ceny.

Preteky lezúňov majú na Slovensku už  vybudovanú tradíciu, ide o jedenásty ročník. Prvýkrát sa uskutočnili pred štrnástimi rokmi v Poluse a po veľkom záujme verejnosti sa rozšírili i do ďalších slovenských a českých miest. S nápadom usporiadať takúto súťaž prišiel známy moderátor Richard Vrablec, ktorý podujatie dodnes aj modderuje.

"Je to podujatie, ktorým chceme ľuďom vykúzliť úsmev na tvári, zblížiť ich a dostať deti do kolektívu. Ide o akciu veľmi vhodnú pre mamičky na materskej dovolenke (ale nie iba pre ne), ktorá im pomáha sa socializovať. No okrem rodičov príde neraz aj babička s deduškom, skrátka je to slávnosť pre celú rodinu, veď ide o prvý pretek v živote dieťaťa. Každé dieťa dostane na chrbátik štartové číslo a diplom, na ktorý mu napíšeme dosiahnutý čas," priblížil pre banoviny.sk Richard Vrablec.

FOTOGALÉRIA:

Princíp pretekov je veľmi jednoduchý. Môžu sa ho zúčastniť deti  vo veku od sedem do dvanásť mesiacov (teda súťažiť môže ešte dieťa, ktoré v ten deň dovŕšilo dvanásty mesiac). Malí pretekári musia na dráhe, teda súťažnom koberci, čo najrýchlejšie preliezť päť metrov. Rodičia ich môžu motivovať ľubovoľným spôsobom, len sa ich nesmú dotýkať. "Na Slovensku sa najčastejšie motivujú deti kukuričnými chrumkami alebo mobilmi. V Českej republike bol najčastejší predmet toaletný papier a detská výživa, prípadne Pribináčik. Mali sme rôznych rekordmanov, myslím, že najrýchlejší čas bol niečo pod deväť sekúnd," prezrádza Vrablec.

Zdroj: pretekylezunov.sk

Preteky moderuje Richard Vrablec.

Víťaz získa týždňovú dovolenku pre celú rodinu pod Tatrami v hoteli Hviezdoslav v Kežmarku s polpenziou a vstupom do wellness. Druhou cenou je elektrické autíčko od RCsvet, odmenený bude aj tretí v poradí. Podujatie sa koná pod záštitou Bratislavského samosprávneho kraja.

Začiatok pretekov je v nedeľu 11. septembra o 9:00 v nákupnom centre VIVO!, pričom registrovať sa možno buď cez stránku pretekylezunov.sk alebo priamo na mieste do 13:00 (predpokladaný záver podujatia je o 15:00).

Na pretekoch v minulosti vznikli nové priateľstvá, ale aj zábavné situácie. "Už sa nám viackrát stalo, že dieťa sa v polovici trate postavilo  a odbehlo z koberca, alebo sa deti na ňom pohašterili či začali bozkávať a hladkať," priblížil moderátor.

Deti doma na preteky dokonca trénujú, no podľa rodičov dosiahnu v pokoji oveľa lepší čas. Jeden otecko prišiel so zaujímavým nápadom. Deň trávil so svojím dieťaťom sám a malý pretekár uvidel vtedy prvýkrát maminu až pri cieľovej páske, takže sa za ňou veľmi ponáhľal.

"Najväčšiu radosť mi urobí, keď raz príde na preteky nejaký z prvých našich lezúňov aj s diplomom a prinesie vlastné dieťa. Na ulici ma už dnes zastavujú rodičia s deťmi, ktoré u nás liezli. Naposledy ma zastavila mamička s trinásťročným chlapcom, už veľkým pubertiakom," prezrádza Vrablec.

Okrem Bratislavských novín sú partnermi podujatia časopis Šikovníček a Rádio SiTy.

Zdroj: pretekylezunov.sk

(ms)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie