FOTO a VIDEO: Istropolis sa už mení na trosky a búranisko

21.3.2022
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Už ju nezachráni nič. Budova Domu odborov, teda Istropolisu v bratislavskom Novom Meste sa už definitívne stáva minulosťou. Búracie mechanizmy z nej nemilosrdne denno-denne odhryzavajú ďalšie kusy.

Hoci sa búraniu Istropolisu snažili zabrániť viaceré organizácie (DOCOMOMO Slovensko, Spolok architektov Slovenska či mestská kultúrna komisia), asanačné práce na tejto stavbe nezadržateľne pokračujú. Ako sme sa dnes presvedčili, stroje na jeho búraní naplno pracujú.

„V týchto dňoch sa vykonávajú práce na asanácii prednej časti Domu odborov a v interiéroch, postupne budú práce pokračovať na ďalších objektoch. Všeobecne pri asanačných prácach postupujeme veľmi opatrne a volíme technológie, ktoré sú šetrné k okoliu a berú ohľad aj na obyvateľov v susedstve. Podľa platného rozhodnutia o odstránení stavby dokončíme asanáciu týchto objektov do konca roka 2022," vyjadril sa pre banoviny.sk CEO spoločnosti Immocap Martin Šramko. 

FOTOGALÉRIA:

Spoločnosť tvrdí, že mramor, ktorý demontovali, plánujem primárne využiť v novom projekte, preto ho skladá  "mimoriadne citlivo" a nepoškodené kusy balí a uskladňuje priamo na mieste, aby bol pripravený na nové použitie.

"Snažíme sa využiť čo najviac aj z poškodených častí kameňa, ktoré recyklujeme a vyrábame z nich napríklad terrazzový povrch. Okrem toho sme sa už dohodli s niekoľkými inštitúciami, ktoré pre tento poškodený kameň nájdu ďalšie využitie (napr. na výskum či vzdelávanie)," dodal Šramko.

To isté podľa neho platí aj pre hodnotné umelecké diela, interiérové a exteriérové prvky či technický inventár.

Búranie Istropolisu:

Budova súčasného Istropolisu vyrástla v 80. rokoch minulého storočia. Slúžila ako zjazdový palác pre špičky komunistického režimu a kultúrne podujatia. Po roku 1989 bola majetkom odborov. Novomestská samospráva sa ju pred rokmi pokúšala odkúpiť, k dohode však neprišlo.

Spoločnosť Immocap, terajší majiteľ objektu, získala právoplatné rozhodnutie o odstránení Domu odborov od Mestskej časti Bratislava - Nové Mesto. Na mieste majú vyrásť nové stavby. 

(ms)

Páčil sa vám článok?