FOTO: Legendárny "kulturák" na Vajnorskej po dvoch rokoch opäť ožil

10.9.2021

Zdroj: Martin Driensky

Páčil sa vám článok?

V Bratislave mimoriadne populárne Stredisko kultúry na Vajnorskej ulici po rozsiahlej a dlhotrvajúcej rekonštrukcii opäť otvorilo svoje brány. Návštevníci si tak po dvoch rokoch mohli opäť užiť kultúru, konkrétne vo štvrtok 9.9. večer sa tu konal slávnostný dvojhodinový program s množstvom známych umelcov na čele s Petrom Nagyom.

Po takmer dvoch rokov a zložitej situácii spojenej s rekonštrukciou a následne s pandémiou tak môže opäť plniť funkciu kultúrneho strediska nielen pre obyvateľov mestskej časti, ale tiež pre všetkých Bratislavčanov. Stredisko kultúry pod vedením riaditeľky Mgr. Márie Priečinskej preto pri tejto príležitosti zorganizovalo slávnostné „znovuotvorenie“, ktoré sa uskutočnilo v symbolickom termíne, vo štvrtok, 9. 9. 2021 o 19:00 hod. "Uplynulé obdobie pre nás nebolo vôbec jednoduché. Som preto nesmierne vďačná, že sa nám podarilo zvládnuť boj nielen s rekonštrukciou strediska, ale aj s organizáciou otvorenia. Do poslednej chvíle sme vzhľadom na stále sa zhoršujúcu situáciu spojenú s pandémiou netušili, koľko návštevníkov privítame. Ďakujem všetkým zamestnancom, ktorí na dnešnom otvorení posledné týždne neúnavne pracovali,“ vyjadrila sa šéfka "kulturáku" na Vajnorskej.

Počas dvojhodinového programu si viac než 150 návštevníkov a pozvaných hostí užilo strhujúcu energickú bubnovú show s rytmami zo západnej Afriky v zoskupení 6 bubeníkov Jamadan, skvelú tanečnú show jednej z najlepších a najznámejších tanečných skupín, pod vedením choreografa Miňa Kereša The Pastels. Vystúpil tiež herec a spevák Juraj Bača či fakírka a žonglérka ohorujúca svojím umením v rámci svetelnej show, Kristína Gyepešová. Najmladšiu generáciu umelcov reprezentovala speváčka, skladateľka a multi-inštrumentalistka s netradične pútavým hlasom Tamara Kramar. Večerom prítomných hostí sprevádzali nielen fantastickí herci, ale v tomto prípadne predovšetkým moderátori, Bibiana Ondrejková a Roman Pomajbo.

Zdroj: Martin Driensky

​„To, čo sa tu dnes večer udialo, je naozaj zázrak. Súčasná situácia kultúre vôbec nepraje. Otvárať zrekonštruovaný kultúrny stánok je preto takmer nemysliteľné. V situácii keď v spoločnosti vládne stres a strach môžeme ľuďom opäť poskytovať hudbu, humor, krásne príbehy, možnosť stretávať sa, oddýchnuť si a prísť na iné myšlienky. Nesmierne si vážim, že som mohol byť pri tom,“ povedal herec Pomajbo.

Zdroj: Martin Driensky

​Poslednú polhodinu prítomných hostí zabával legendárny Peter Nagy, ktorý v prestávkach medzi známymi hitmi s publikom úžasne interagoval. Na otvorenie nebol pozvaný náhodou: „Odohrali sme tu snáď sto koncertov a vždy tu bola úžasná atmosféra. Dúfam, že tento kulturák zostane živý, pretože je evidentné, že ho ľudia majú naozaj radi. Verím, že sa sem v budúcnosti ešte vrátim.“

Na slávnostné otvorenie strediska kultúry budú v nasledujúcich dňoch nadväzovať aj ďalšie sprievodné podujatia. V piatok, 10.9. o 19:00 hod. to bude Ladies Comedy pod taktovkou Dagmar „Didiany“ Dianovej a Lujzy Garajovej-Schramekovej. Do Show plnej humoru si prizvú aj hostky. Z prostredia standupu to bude skvelá komička Simona Salátová a aktuálna SuperStar Barbora Piešová, ktoré doplnia dvojhodinový program. V sobotu, 11.9 o 16:00 sa bude konať veľký, zábavno-edukačný program pre najmenších – Funny a kamaráti.

Zdroj: Martin Driensky

​V nedeľu, 12.9. opäť o 19:00 ukončí špeciálny program pri príležitosti otvorenia SK Vajnorská aktuálny muzikálový hit s hviezdnym obsadením Alžbeta Báthory - Legenda sa Vracia! V Originálnom a jedinečnom  spojení legendárneho príbehu, sugestívnej pôvodnej hudby a  podmanivého temperamentu  slovenského folklóru sa okrem iných predstavia Marek Majeský, Katarína Ivanková, Adela Mojžišová, Tomáš Palonder, Gregor Hološka a Juraj Bača.

Viac fotografií zo slávnostného znovuotvorenia strediska kultúry na Vajnorskej ulici nájdete v našej galérii: 

​(ts)

Páčil sa vám článok?