Nápad mladej mamičky z Bratislavy: Na kúpu hračiek či pomôcok neminiete ani cent

8.5.2021

Zdroj: Shutterstock

Páčil sa vám článok?

Aj u vás doma sa hromadia hračky, s ktorými sa dieťa chvíľu zahralo, no teraz ho už nezaujímajú? Bratislavčanka Jana Divišová vymyslela spôsob, ako zabaviť najmenších podnetnými hračkami, ktoré neomrzia, a zároveň šetriť peňaženku aj životné prostredie.

Keď mladá mamička Jana Divišová rozbiehala pred rokom prvú požičovňu hračiek v Bratislave, hneď na začiatku ju prekvapil obrovský záujem rodičov. V Hračnici, ako ju nazvala, si dnes už musíte niektoré hračky vopred rezervovať.

Ako sa začal príbeh tohto originálneho konceptu? „Ako každá mamina som aj ja chcela synčeka rozvíjať, a tak som mu stále hľadala nové, podnetné hračky a rôzne pomôcky. Keďže sa snažím mať ekologickejší prístup k rodičovstvu a rada veci znovu-používam, hľadala som takmer vždy niečo z druhej ruky,“ hovorí Jana Divišová.

Získať hračku z druhej ruky však bolo podľa nej časovo náročné, vyžadovalo si to dohadovať sa cez internet, následne sa stretávať s predávajúcimi mamičkami... „Potom sme raz išli do knižnice na Kolibe. Ja som vrátila knihy, vybrala nové a synček sa zatiaľ zahral v detskom kútiku. Bolo to veľmi príjemné dopoludnie a vtom mi to napadlo - keby tak existovala knižnica hračiek! A tak vznikol nápad vytvoriť Hračnicu. A vlastne aj názov - knižnica hračiek = hračnica.“ 

Zdroj: Archív J. D.

​V Hračnici je viac ako 500 rôznych podnetných hračiek a kníh.

Myšlienka sa zapáčila aj jej manželovi, a tak už o necelý mesiac podpisovali zmluvu na prenájom priestorov pre svoju prvú Hračnicu na Tomášikovej ulici v Novom Meste. „Otvorili sme vo februári 2020 a tešili sa z obrovského záujmu. Za prvý mesiac sme mali viac ako 400 registrovaných členov, čo vysoko prekročilo aj tie najodvážnejšie plány,“ pokračuje mladá mamička.

Presne mesiac po otvorení však museli prevádzku pre pandémiu zatvoriť a prispôsobiť sa novej situácii. „To sa nám do veľkej miery podarilo. Z požičiavania v kamennej prevádzke sme presedlali na náš web, začali sme hračky rozvážať k mamičkám domov a takto fungujeme dodnes.“ 

Pred pandémiou ste si mohli v Hračnici posedieť pri kávičke, kým sa vaše ratolesti hrali vo veľkom detskom kútiku, plnom kvalitných podnetných hračiek. Bola obľúbeným miestom rôznych stretnutí či rodinných osláv v súkromí. Tie zatiaľ nie sú povolené, ale snáď už čoskoro... 

Zdroj: Archív J. D.

Požičať si môžete aj domček, kuchynku či odrážadlo.

Hračky a knižky, ktoré požičiavajú v Hračnici, sú určené pre deti od 1 do 6 rokov. Začali s montessori pomôckami, didaktickými pomôckami a rozvíjajúcimi hračkami, neskôr pribudli klasickejšie hračky ako sú autá, domčeky pre bábiky, poschodové garáže, ale aj rôzne pohybové pomôcky, napríklad Piklerovej triangle. Na Piklera, multifunkčnú hojdačku Spectra či hojdaciu dosku však treba chvíľu čakať, záujem je veľký, takže vám urobia rezerváciu.

„Ponuku neustále rozširujeme, dnes už máme viac ako päťsto rôznych hračiek a kníh. Niektorí rodičia si požičiavajú tri-štyri hračky každý týždeň a hovoria nám, že odkedy majú túto možnosť, neminuli ani cent v hračkárstve a deti sú nonstop zabavené,“ konštatuje Jana Divišová. 

Jana Divišová o pravidlách, ktoré fungujú v Hračnici:

Aké je požičovné?

Požičovné kníh je 2 eurá na týždeň a pri väčšine hračiek 4 eurá na týždeň. Máme však aj veľké garáže, domčeky pre bábiky, kuchynky, odrážadlá či plne vybavené obchody so zeleninou, pri ktorých sa ceny hýbu okolo 8 eur na týždeň. Najvyššie požičovné, 25 eur na týždeň, má Piklerovej triangel značky Utukutu. Ak si požičiate hračky a knihy za 20 eur, za donášku v rámci Bratislavy a najbližšieho okolia neplatíte.

Ako dlho môžeme mať doma požičané hračky či knihy?

S určením výpožičného času to bola trochu alchýmia. Nakoniec sme výpožičný čas aj na základe spätnej väzby od rodičov ustálili na 7 dní. Týždeň je dostatočný čas na úplné „vyhratie sa“ s hračkou. Po týždni už dieťa zaujme máloktorá.

Čo ak dieťa hračku pokazí alebo sa z nej stratí nejaká súčiastka?

Toto bola aj naša obava, keď sme začínali. Našťastie, ukázala sa byť neopodstatnená. Ak sa stratí nejaká súčiastka, bez ktorej sa hračka dá plnohodnotne používať, ďalej ju požičiavame s poznámkou o chýbajúcej časti. Ak je už hračka viac opotrebená, necháme si ju v našom detskom kútiku, alebo ju darujeme do dobrých rúk. S bežným opotrebením vecí rátame, je to riziko povolania. Sme tu preto, aby sme rodičom uľahčovali život, a nie ich stresovali. Za rok a pol našej existencie máme veľmi málo prípadov stratenej či zničenej veci a všetky boli vyriešené bez pokuty zákazníkovi. 

Ako dôsledne čistíte vrátené hračky?

Čistotu a bezpečnosť sme si určili ako hlavnú prioritu už pri našom vzniku. Takže v čase keď prišla pandémia, sme už mali kúpený germicídny žiarič, ktorý dezinfikuje všetky povrchy svetlom. V našom čistiacom procese nastupuje ako tretí v poradí. Najskôr hračky vysávame, následne čistíme Savom či Sanytolom a potom ešte prežiarujeme germicídnym žiaričom. Bolo to tak pred pandémiou a bude to tak aj po nej. 

Môže vám rodič ponúknuť za symbolickú cenu hračku, ktorá už jeho dieťa omrzela?

Hračky do požičovne vždy kupujeme nové, aby sme vedeli ručiť za ich pôvod a stav. Kupujeme iba od renomovaných značiek, ktoré majú potrebnú certifikáciu. 

(ac)

Páčil sa vám článok?