VIDEO: Daniel s drôtmi omotanými okolo hlavy uviazol v potrubí na Železnej studničke

4.4.2021
0

Zdroj: Správa CHKO Dunajské luhy

Páčil sa vám článok?

Ochranári majú čo robiť aj počas veľkonočných sviatkov. Na Veľký piatok vyslobodzovali daniela, ktorý mal hlavu a parožie omotané drôtmi a ešte aj uviazol v potrubí v lokalite Železnej studničky.

Riaditeľovi Mestských lesov v Bratislave okolo siedmej ráno zavolali rekreanti, že na Železnej studničke sa popri ceste pohybuje zúfalá srna, ktorá má hlavu omotanú drôtmi. Neskôr sa ukázalo, že ide o mladého daniela. Na pomoc zvieraťu sa okamžite vydala Jana Schvarcová zo Správy CHKO Dunajské luhy - pracovisko Bratislava, ktorej zavolal riaditeľ mestských lesov Matej Dobšovič. 

Zviera však medzitým zmizlo. "Keď som prišla na miesto, nevedela som ho nájsť. Trvalo asi polhodinu, kým som ho objavila. Jeden bežec počul v potrubí buchot, zastavil sa a začal doň pozerať. Tak mi napadlo, že bude asi dnu a nemýlila som sa," priblížila pre banoviny.sk Jana Schvarcová. Predpokladá, že vystrašený daniel, ktorému normálnu orientáciu znemožnovali drôty, sa tu pravdepodobne rozhodol ukryť pred početnými turistami. 

Jana si však uvedomila, že vytiahnuť vystrašené zviera bude asi nad jej sily, a tak si zavolala na pomoc kolegu - zoológa Jána Kaľavského. Na mieste sa medzitým zastavili aj ľudia z dobrovoľnej stráže prírody a Usurus Natura, ktorí taktiež pomohli a požičali ochranárom lano. 

FOTOGALÉRIA:

"Kolega mu omotal nohy a pomaličky sme ho vytiahli. Potom sme mu vyslobodili hlavu. Mal na nej chudák húžvu nejakých drôtov - okolo parohov i hlavy. Keď sme mu to dali dole, nakoniec šťastne odbehol do lesa, nebol zranený, iba vyčerpaný," priblížila nám Jana.

Vyčerpaný daniel sa po vyslobodení vracia do lesa:

(ms)

Páčil sa vám článok?