FOTO: Ideová súťaž na novú Snežienku pozná víťaza: Nie každému sa páči

3.2.2020
nova_snezienka_vitaz_2

Zdroj: MČ Nové Mesto

Páčil sa vám článok?

Ideová súťaž, v ktorej mali architekti navrhnúť, ako oživiť územie okolo dlhé roky chátrajúcej výletnej reštaurácie Snežienka v Novom Meste, pozná svojho víťaza.

Urbanisticko-architektonická súťaž mala priniesť nové nápady a idey pre zatraktívnenie tejto rekreačnej lokality na Železnej studničke.

"Na prízemí navrhovanej drevostavby by mala byť reštaurácia, infocentrum s viacúčelovou sálou a požičovňa bicyklov so servisom. Na poschodí by mala byť galéria, študovňa a detská herňa, spojením týchto priestorov môže vzniknúť priestor vhodný pre väčšie podujatia, napríklad prednášky, workshopy, konferencie či skupinové cvičenia, " informoval hovorca Nového Mesta Marek Tettinger.

Vizualizácia Nová snežienka

Zdroj: MČ Nové Mesto

Zdroj: MČ Nové Mesto

Návrh počíta aj so zachytávaním dažďovej vody a jej využívaním na splachovanie toaliet a zavlažovanie zelene, chýbať by nemala ani nová terasa.

Hoci súťažná komisia pri tomto návrhu vyzdvihla to, že ponúka vytvorenie "ikonickej architektúry", teda nového reprezentatívneho objektu, ale aj nového "genia loci" jasne identifikovateľného s lokalitou Snežienka, vyjadrila zároveň obavu, že navrhnutý objekt so zázemím môže byť vzhľadom na svoje materiálové riešenie finančne náročný na realizáciu. S tým súhlasí napríklad aj miestny poslanec Jakub Mrva, ktorý víťazný návrh považuje za masívny a nereálny s "uletenou" vizualizáciou. Výsledky súťaže označil za rozpačité.

Zdroj: MČ Nové Mesto

"Súťaž bola nastavená zle, na čo som poukazoval už pred jej vyhlásením. Získali sme síce niekoľko zaujímavých vizualizácií, avšak skončia v šuplíku s pečiatkou nerealizovateľné. Je to škoda, lebo architektonická súťaž je správna cesta, ako pristupovať k realizácii projektov," píše Mrva na sociálnej sieti. Verí však, že sa tento rok podarí nebezpečnú ruinu Snežienky zbúrať.

Na druhom mieste sa umiestnil súťažný návrh, ktorý okrem iného obsahuje vytvorenie nového verejného priestoru, prírodného amfiteátra. Tretiu priečku obsadil návrh, v ktorom porota ocenila veľkú variabilitu navrhnutých priestorov, ktoré sa dajú bez väčších problémov prispôsobovať aktuálnym potrebám návštevníkov budovy a jej zázemia.

Zdroj: MČ Nové Mesto

Zdroj: MČ Nové Mesto

Stará snežienka

V roku 2006 ruiny Snežienky prenajali vtedajší novomestskí poslanci spoločnosti Snowdrop na 99 rokov, pričom firma tu chcela postaviť hotel. Keď nájomca prestal platiť nájom, samospráva od zmluvy odstúpila a odvtedy sa o torzo stará sama. Vlani vyhlásila ideovú súťaž na riešenie skeletu a jeho okolia. S vedením hlavného mesta a Bratislavského samosprávneho kraja vedie Nové Mesto rokovania, na ktorých podľa mestskej časti magistrát aj kraj potvrdili záujem finančne pomôcť pri odstránení skeletu.

Vlani v septembri odsúhlasilo miestne zastupiteľstvo zámer vyhlásenia verejnej anonymnej súťaže. Súťažné podmienky si vyzdvihlo 47 záujemcov, víťaza vyberala súťažná komisia z trinástich odovzdaných návrhov.

Vedľa objektu Snežienky sa nachádza zároveň dolná stanica lanovky na Kamzík.

(TASR)

Páčil sa vám článok?