Čitateľka Anna, ktorá má problém s chôdzou, tvrdí: Zabránili mi oddychovať v lese na Kolibe

2.6.2019
Koliba - zákaz vjazdu

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Len nedávno Mestské lesy rozhodli, že ľudia, ktorí chcú ísť na Kolibu, sa nemôžu odviezť autom až k bufetom úplne hore, na Kamzík. Viacerí čitatelia nám však tvrdili, že stále sú ignoranti, ktorí tento zákaz nerešpektujú. Zdravotne postihnutá pani Anna upozornila na iný problém.

Medzi bufetmi a zastávkou autobusu pribudla približne pred mesiacom nová dopravná značka, ktorá zakazuje vstup motorovým vozidlám. Z tejto cesty má byť totiž promenáda pre peších aj cyklistov, pričom Mestské lesy chcú priestor postupne kultivovať. Nelegálnemu parkovaniu medzi zastávkou autobusu a bufetmi na Kamzíku tak mal byť definitívny koniec. Ako sme sa však presvedčili, ani náhodou!

Zdroj: Marián Dekan

​Bratislavčania radi relaxujú aj pri posedení s takýmto výhľadom...

Na Kolibu sme sa vybrali tento týždeň v stredu dopoludnia, teda v čase, keď sme predpokladali, že tam bude (na rozdiel od víkendu) takmer prázdno. Počas našej ani nie polhodinovej zastávky pri bufetoch na Kamzíku porušilo zákaz vjazdu až 6 áut! A určite to neboli obslužné vozidlá.

Fakt, že mnohí vodiči na zákaz vjazdu kašlú, rozčuľuje aj čitateľov Bratislavských novín. Viacerí navrhli, aby sa na ceste umiestnili pevné zábrany, pretože samotná značka ich neodradí, alebo si ju ani nevšimnú. „To ale nie je možné, pretože by sa tam nedostali ani záchranné vozidlá, keby to bolo potrebné,“ vysvetlil Marek Páva, asistent riaditeľa pre manažment projektov Mestských lesov.

Zdroj: Marián Dekan

Zdroj: Marián Dekan

​Zaparkované autá na Kolibe

Ďalšia naša čitateľka, pani Anna z Petržalky, upozorňuje na iný problém. „Zákazom vjazdu pre motorové vozidlá do priestoru Koliby, k bufetu Bobo či k lanovke, vznikol problém pre vozičkárov a tiež pre ľudí, ktorí potrebujú barly. Ten, kto tento zákaz dal, si neuvedomuje, že im znemožnil prístup do vyššie uvedenej oblasti, teda do lesa,“ napísala do Bratislavských novín. „Pred pár rokmi, keď som nemala zdravotné problémy, som to s mojimi synmi prechodila celé, no teraz, po 40 rokoch, som zrazu odstavená na odpis. Môj komfort dopravy sú, prosím pekne, taxíky. V živote som nešla súkromným autom a neotravovala život iným. Vtedy som chodila peši, ako mi to teraz radia Mestské lesy,“ doplnila pani Anna.

Odpovede od Mestských lesov sa vraj nedočkala, a tak sme si ju vyžiadali my.  „Osoby ZŤP majú možnosť zaparkovať na spodnom parkovisku pri zastávke MHD na Kamzíku a ísť po asfaltke smerom na Americké námestie (smerom na rozhľadňu), alebo po asfaltke smerom hore k bufetom, čo je cca 200 metrov. Obe cesty sú už upokojené zóny bez automobilov, hlboko v lese, vhodné pre peších, cyklistov. aj rodiny s deťmi. Je tiež možnosť odviezť sa bezbariérovým elektrobusom č. 43 na Železnú studničku a využiť trasy v okolí. Cez pracovný týždeň to vo veľkom počte využívajú najmä seniori. Čo sa týka lanovky, tu posledné roky nenastali žiadne zmeny ani obmedzenia vjazdu. Autom sa dá tiež dostať do areálov reštaurácií Expo, Schoppa, hotel West či televíznej veže,“ informoval Marek Páva.

Zároveň pripomenul, že výnimky zo zákazu vjazdu na Kamzík by mali mať len autá slúžiace na nevyhnutnú údržbu lesoparku. „Autá v lese sú vnímané veľmi citlivo a Mestské lesy, ako aj mesto Bratislava čelia často oprávnenej kritike, že vydaných povoleniek je príliš veľa. Existujúce povolenky postupne prehodnocujeme a redukujeme (to však nesúvisí so ZŤP osobami). Návštevníci lesoparku si chcú v lese oddýchnuť od ruchu mesta aj automobilov a na to musíme prihliadať,“ uzavrel.

Zdroj: Marián Dekan

​Jasná značka – zákaz vjazdu pre motorové vozidlá.

Mestské lesy by však chceli do budúcna vyjsť v ústrety aj zdravotne postihnutým - napríklad tým, že v rámci rekonštrukcie parkoviska na Kamzíku im vyhradia parkovacie miesta. S tým sa však dá rátať najskôr o rok.

Čo si myslíte vy? Napíšte nám do komentu.

(ac)

Páčil sa vám článok?