Tragédia na stavbe: Žeriavnik Jozef umieral v kabíne, objavili ho až na druhý deň

26.7.2022
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Neuveriteľná a zrejme zbytočná smrť. Počas víkendových horúčav na jednej z bratislavských stavieb bytoviek vyhasol život 49-ročného žeriavnika Jozefa, otca siedmich detí. Muž si už počas dňa sťažoval na zdravotné problémy, napriek tomu ho nechali pracovať v kabíne, kde stratil vedomie. Celé hodiny nikomu nechýbal a našli ho až na druhý deň.

O tragédii, ku ktorej došlo na stavbe novej štvrte na hranici Devínskej Novej Vsi a Lamača, informovala televízia Joj.

Jozef sa v noci z nedele na pondelok nevrátil domov, telefón rodine, ktorá začala mať zlé tušenie, nedvíhal. Stále sa totiž nachádzal v kabíne žeriavu, odkiaľ ho v pondelok ráno vyslobodili hasiči. Po prevoze do nemocnice však zomrel.

"Neprišiel v noci domov. Ja som mu aj volala, ale sa neozýval," povedala pre TV Joj Jozefova partnerka Miroslava. Hasiči našli muža v kabíne v bezvedomí. "Lezci sa dostali ku kabíne, z ktorej muža zniesli, potom bol v rukách záchranárov," vysvetlil hovorca Krajského riaditeľstva HaZZ v Bratislave Štefan Koči. Jozef, ktorému zlyhávali orgány, v nemocnici zomrel. 

Podľa TV Joj príbuzní tvrdia, že svojich nadriadených upozorňoval už okolo 11-tej hodiny, že sa necíti dobre. "Vedúci stavby alebo nadriadený mal byť povinný skontrolovať svojho zamestnanca. Bolo horúco a oni sa naňho vykašľali a nechali ho zomrieť," uviedol rodinný známy.

Podľa žeriavnikov, s ktorými kedysi pracoval, došlo jednoznačne k porušeniu bezpečnosti pri práci, mali ho totiž skontrolovať.

"Je nám úprimne ľúto, že na našej stavbe sa stala táto tragédia. Bezpečnosť pracovníkov na našich stavbách je na prvom mieste a na dodržiavanie bezpečnostných opatrení dávame mimoriadny dôraz. Budeme maximálne súčinní pri prešetrovaní tejto tragédie. Rodine a pozostalým vyjadrujeme úprimnú sústrasť," vyjadrila stanovisko firma HORNAK FI ASSYX, ktorá žeriavy prevádzkuje.

Taktiež sa vyjadril aj investor. "Táto tragédia nás nesmierne mrzí. Na našich stavbách je bezpečnosť pracovníkov na prvom mieste a na dodržiavaní bezpečnostných opatrení si dávame mimoriadne záležať, preto nás táto udalosť zaskočila. Budeme žiadať o dôsledné prešetrenie toho, či si zhotoviteľ stavby plnil všetky svoje povinnosti a prípadne následné vyvodenie zodpovednosti. Taktiež budeme žiadať aj o prijatie opatrení tak, aby sme minimalizovali riziko vzniku podobného nešťastia v budúcnosti. Rodine a pozostalým vyjadrujeme úprimnú sústrasť," uviedla hovorkyňa Penta Investments Lenka Vargová. 

(ms) 

Páčil sa vám článok?