VIDEO: V Lamači zaviedli systém testovania zvýhodňujúci miestnych obyvateľov - ako im to zatiaľ funguje?

20.1.2021

Zdroj: koláž abn

Páčil sa vám článok?

Aj mestská časť Lamač sa rozhodla pripraviť v rámci celoplošného skríningu jedno vlastné odberové miesto, ktoré v uplynulých dňoch čelilo obrovskému záujmu ľudí o testovanie. Filozofiou miestnej samosprávy je uprednostniť tunajších obyvateľov a preto vymysleli systém, vďaka ktorému sa nikto nemusí báť, že by sa nedostal na rad. A okoloidúcim sa doň stačí len postaviť...

Aktuálne sa v lamačskej MOM-ke testujú záujemcovia objednaní prostredníctvom online formulára, ako aj ľudia čakajúci v rade s tým, že tí objednaní majú prednosť. Nakoľko bol záujem verejnosti od začiatku tohto týždňa obrovský, tak v Lamači pristúpili k opatreniu, za ktoré v záujme Lamačanov preberá plnú zodpovednosť miestny starosta Lukáš Baňacký. Po celý pracovný týždeň, teda od pondelka 18.1. do piatka 22.1. boli pridané hodiny a to v časoch od 8:00 do 10:00 a od 18:00 do 20:00, ktoré budú vyhradené exkluzívne pre obyvateľov Lamača a netreba sa ani vopred objednávať.

Starosta Lukáš Baňacký prezentoval systém fungovania lamačského odberného miesta nasledovne:

"Cez víkend 23.-24.1 budeme po celý čas testovať výlučne obyvateľov našej mestskej časti a tých, ktorí už boli objednaní online. Nikto iný nebude mať do našej MOM-ky prístup. Zároveň pre sobotu a nedeľu dvojnásobne znásobujeme kapacity na MOM-ke a na výjazdovom odberovom mieste. Ak tieto kroky nebudú postačujúce, tak v pondelok a utorok 25. – 26.1. budeme ešte viac posilňovať kapacity, opäť len pre Lamačanov. A v zálohe máme ešte otvorenie ďalšieho odberového mieste. O aktuálnej situácii a čakacích lehotách budeme našich obyvateľov informovať prostredníctvom rozhlasu, nášho webu a sociálnych sietí," dodal lamačský starosta.

Mobilné odberové miesto v Športovej hale Na barine otvorili niekoľko dní pred Vianocami, ale najväčšiu záťaž zažíva práve v týchto dňoch, kedy na Slovensku prebieha celoplošný skríning. Ten už od jeho vyhlásenia sprevádzajú určité technické problémy, keď napríklad ešte v nedeľu padla internetová stránka, na ktorej sa záujemcovia o testovanie mohli zaregistrovať, aby získali termín na absolvovanie odberu. Nie každému sa to podarilo, takže v praxi to potom na väčšine MOM-iek vyzerá tak, že sa pri nich vytvárajú dva rady - v jednom stoja objednaní ľudia a v druhom tí, ktorí také šťastie nemali.

Napríklad včera, teda v utorok 19. januára bola situácia pred lamačskou MOM-kou v Športovej hale takáto:

Zdroj: FB Lamačania

​Kým dnes ráno stála pred vchodom do športovej haly naozaj len hŕstka ľudí:

Zdroj: FB M.G.

​V diskusiách na sociálnych sieťach majú ľudia najväčšie výhrady k tomu, že ich uprednostnia vo vyhradených hodinách jedine v prípade, ak majú v Lamači trvalý pobyt, teda nestačí len to, že tam bývajú. Iným sa zas nepáči, že sa chodia do Lamača testovať aj ľudia žijúci mimo Bratislavy, napríklad sa tam zastavia cestou domov - na Záhorie. Ale na druhej strane sa čakaniu ani oni nevyhnú a je úplne logické a pochopiteľné, že každý človek hľadá spôsob ako a kde sa rýchlo a bez problémov nechať v termíne od 18. do 26. januára otestovať. A Lamač je tiež jednou z možností...

(ars) 

Páčil sa vám článok?