Kolektívna poľovačka: Na Devínskej Kobyle v stredu odlovili 19 diviakov

13.1.2022
0
diviaky

Zdroj: Facebook/Karlova Ves

Páčil sa vám článok?

V priebehu kolektívnej poľovačky v stredu 12. januára 2022 v poľovnom revíri Devínska Kobyla poľovníci odlovili 19 diviakov. Viac nám prezradil predseda Poľovníckej spoločnosti Devínska Kobyla Ján Martinovič.

Ako uviedol Ján Martinovič, do poľovačky, ktorá sa začala o ôsmej ráno, sa zapojilo 45 poľovníkov aj psovodov. Počet 19 ulovených kusov je podľa neho na oblasť Bratislavy naozaj vysoký. "Takýto počet bežne ulovíme za dva mesiace," povedal nám s tým, že počet diviakov stále narastá. Kým v predchádzajúcich dvoch sezónach (sezóna končí v posledný februárový deň) ulovili na Kobyle cca 100 diviakov, túto sezónu odhaduje na cca 120 kusov a k tomu ešte treba prirátať úhyny či zvieratá, ktoré napríklad zrazia autá.

Koľko diviakov tu žije, sa podľa neho presne určiť nedá, lebo jedna črieda sa môže premiestniť za noc aj o desiatky kilometrov, pričom poľovníci v tomto revíri pozorovali aj čriedu, ktorá mala okolo 35 kusov. Nárast počtu diviakov pripisuje Martinovič aj globálnemu otepľovaniu. "Kým pred rokmi vrhla samica ročne maximálne päť mláďat a to časť z nich následne neprežila tuhú zimu, dnes vrhne päť až sedem mláďat na jar aj na jeseň a to takmer všetky už miernu zimu prežijú," vysvetľuje poľovník.

Kolektívna poľovačka mala byť reakciou na premnožený stav diviakov (podľa Martinoviča ide o celoeurópsky trend) a aj africký mor ošípaných. Poľovníci pritom posielajú vzorky z nájdených uhynutých zvierat na analýzu, toto ochorenie sa však na Devínskej Kobyle zatiaľ nepotvrdilo.

Ján Martinovič ocenil aj prístup mestských častí (Devín, Karlova Ves, Dúbravka), ktoré o poľovačke informovali svojich obyvateľov. Preto v priebehu dňa stretli poľovníci iba dvoch turistov a aj to boli Poliaci.

(ms)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie