Karloveskú knižnicu povedie známa spisovateľka Petra Nagyová - Džerengová

30.9.2021

Zdroj: FB Karlova Ves

Páčil sa vám článok?

Šéfkou karloveskej knižnice sa od piatka 1. októbra stane slovenská spisovateľka Petra Nagyová-Džerengová. Stala sa nečakanou víťazkou výberového konania, do ktorého sa prihlásilo viacero zaujímavých uchádzačov.

Knihy miluje a do Karloveskej knižnice prichádza s cieľom ďalej budovať príjemný komunitný priestor pre všetkých obyvateľov Karlovej Vsi, pre mladých aj starších čitateľov. Nová šéfka knižnice verí, že čítanie kníh robí človeka lepším. Čitateľský návyk chce posilňovať už u najmenších. "Z dobrých detí môžu vyrásť iba dobrí dospelí," tvrdí Petra Nagyová-Džerengová.

„Pani Nagyová-Džerengová nie je pre Karlovešťanov neznámou. V minulosti sa aktívne angažovala aj v komunálnej politike a karloveská knižnica bola už vtedy jej srdcovou záležitosťou. Medzičasom sa ale mnoho zmenilo. Kredit našej inštitúcie vzrástol a nielen to. Po dlhých rokoch nezáujmu sa úspešne podarilo naštartovať proces rekonštrukcie a naša knižnica je a bude z roka na rok krajšia. Je len na novom vedení, aby do nej natrvalo prilákalo najmä tých mladších čitateľov,“ povedala starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová.

​"Mám radosť, že sa mi podarilo uspieť v konkurze a že budem mať príležitosť uviesť do praxe moje dlhoročné skúsenosti v tejto oblasti; počnúc pozíciou vášnivej čitateľky, ktorá vyústila až do spisovateľskej profesie pre deti i dospelých, ako i dlhoročnej knižnej vydavateľky. Keďže verím, že čítanie kníh robí človeka lepším, mojím hlavným zámerom je posilniť spoluprácu s miestnymi škôlkami a školami a vybudovať čitateľský návyk už u tých najmenších. Z dobrých detí môžu vyrásť iba dobrí dospelí. Už teraz sa teším na naše pravidelné stretnutia v knižnici,“ povedala o svojich plánoch Petra Nagyová-Džerengová.

Nová vedúca Karloveskej knižnica je úspešnou autorkou viacerých kníh pre dospelých i deti, za predaj ktorých dostala niekoľkokrát zlatú a platinovú knihu. Viaceré jej tituly vyšli aj v zahraničí. V roku 2010 vstúpila do komunálnej politiky, osem rokov bola poslankyňou miestneho zastupiteľstva Mestskej časti Bratislava-Karlova Ves. V rokoch 2011 - 2014 zastávala post viceprimátorky Bratislavy. V rokoch 2013 - 2020 bola spolumajiteľkou vydavateľstva pre deti a mládež Verbarium.
Narodila sa v Košiciach, od 18. rokov žije v Bratislave, kde vyštudovala Vysokú školu ekonomickú, obchodnú fakultu. Počas štúdia pracovala päť rokov ako letuška. Po škole nastúpila do Slovenskej televízie, kde pracovala niekoľko rokov ako redaktorka, moderátorka a scenáristka v zahraničnom spravodajstve. Má štyri deti. Vo voľnom čase rada číta, behá, bicykluje a dohovorí sa šiestimi jazykmi.
(ars)
Páčil sa vám článok?