Obyvatelia komplexu Kaskády budú mať nový verejný priestor, aké zmeny ich čakajú?

18.7.2021
Kaskády

Zdroj: karlovaves.sk

Páčil sa vám článok?

Dažďovú vodu nebudú odvádzať do kanalizácie, ale ju využijú praktickejšie. Premenou prejde verejný vnútroblok komplexu Kaskády medzi ulicami Kresánkova a Hany Meličkovej v Karlovej Vsi. Prvé dve fázy, ktoré by tento verejný priestor mali skvalitniť, budú realitou už tento rok.

Projekt je naplánovaný v troch etapách. V prvých dvoch etapách realizovaných v tomto roku odvedú vodu do dvoch podzemných nádrží z časti striech a obytných terás z vrchného a spodného bytového komplexu na Ulici Hany Meličkovej. Zatrávnený povrch bude naďalej prístupný aj pre verejnosť. "Dažďová voda má dobré zloženie, neobsahuje chlór a veľmi dobre rozpúšťa živiny. Je veľmi vhodná na polievanie kvetov, stromov, trávnikov, aj zeleniny," informovala mestská časť na svojom webe.

Prvý efekt sa má ukázať na tráve a stromoch. Kvapôčkovým závlahovým systémom sa voda dostane ku stromom a trysková závlaha bude zavlažovať aj trávu. Mestská časť deklaruje, že tento spôsob závlahy je šetrný voči nadmernému premočeniu prostredia a udržiava optimálny stav vlahy v zeleni. V parku má pribudnúť aj 21 nižších aj vyšších stromov a 84 kríkov.

Samospráva ďalej dodala, že dažďová voda z chodníkov a okolitých svahových trávnikov bude gravitáciou privádzaná do dvoch mokraďových záhonov s vodným biotopom a siedmich zatrávnených zádržných plôch. Úlohou mokraďových záhonov, aj vodozádržných plôch je prispieť k zlepšeniu okolitej mikroklímy.

Karlova Ves predstavila tento projekt verejnosti ešte v marci, zároveň niekoľko rokov úrad zbieral podnety od obyvateľov. Priestranstvo v okolí komplexu vybrala Karlova Ves ako miesto, kde ľuďom chýba zeleň. V lete trpia vysokými teplotami. Pri zrážkach prudko odtekajúca voda spôsobovala problémy v bytových komplexoch. Obnova parku Kaskády je možná vďaka združeným prostriedkom z európskych projektov.

(nc)

Páčil sa vám článok?