Návrat detí do škôl: Takto to zatiaľ vyzerá v Bratislave

11.2.2021
0

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

AKTUALIZOVANÉ Základné a materské školy budú po 15. februári v mestských častiach Bratislavy väčšinou pokračovať v súčasnom režime výučby. Ale napríklad Ružinov či Staré Mesto školy pre prvý stupeň otvárajú. V súvislosti s aktuálnou pandemickou situáciou o tom včera rokovali starostovia mestských častí spolu s primátorom.

"Žiaci prvého stupňa základných škôl sa budú naďalej vyučovať dištančne. Tak ako doteraz, bude k dispozícii aj školský klub pre deti rodičov z kritickej infraštruktúry a tých, ktorým povaha práce neumožňuje pracovať z domu. Materské školy ostanú otvorené pre deti rodičov z kritickej infraštruktúry a tých, ktorým povaha práce neumožňuje pracovať z domu," informovala Dúbravka na sociálnej sieti s tým, že situáciu budú monitorovať a konzultovať v rámci samosprávy. 

Obdobne sa vyjadrila i Karlova Ves: "Materské aj základné školy v Karlovej Vsi zostanú zatvorené pre prezenčnú formu výučby minimálne do nedele 21. februára... na pokračovaní v dištančnej forme výučby dohodli zástupcovia mesta so starostami bratislavských mestských častí. Dôvodom je pokračujúca nepriaznivá epidemiologická situácia. Mestské časti hlavného mesta prehodnotia ďalší režim bratislavských materských a základných škôl od 22. februára v priebehu budúceho týždňa."

Naopak, v Ružinove väčšinu základných škôl (prvý stupeň) otvoria. "Materské školy ostávajú zatvorené, otvorené sú len pre kritickú infraštruktúru a zamestnancov, ktorých výkon práce neumožňuje prácu z domu. Školy pripravujeme na otvorenie od 15.2. – v priemere majú záujem tri štvrtiny rodičov. Otvorených bude 8 z 9 našich škôl, jedna je z rozhodnutia RUVZ uzatvorená," povedala nám hovorkyňa Ružinova Tatiana Tóthová.

"Zároveň platí, že z prevádzkových dôvodov nedokážeme vyučovať všetky deti, ale len približne polovicu, školu od školy. Preto školy otvoríme približne len na polovicu. Rodičia, ktorí chcú a potrebujú svojich prvákov až štvrtákov dať do školy, tak môžu urobiť. Rodičia, ktorí svoje dieťa do školy ešte dať nechcú, ich do školy nemusia dať - a na vyžiadanie im škola dá potvrdenie, vďaka ktorému nestratia nárok na OČR. Podmienkou je komunikovať dištančné vzdelávanie so školou, aby to nebolo považované za záškoláctvo. Učitelia ich deťom pošlú pracovné listy, aby sa mohli počas týždňa doma vzdelávať dištančnou formou s vlastnými rodičmi. Takýmto spôsobom si pomôžeme navzájom a spokojné môžu byť obe skupiny rodičov... Zároveň platí, že otvoriť školy pre menšie skupiny žiakov je bezpečnejšie a odporúčajú to aj odborníci. Radšej začínať pomaly a postupne, než sa uponáhľať," vysvetlil na sociálnej sieti ružinovský starosta Martin Chren.

"A samozrejme, ideme ešte urobiť aj obrovské kroky pre zvýšenie bezpečnosti: všetci naši učitelia, ktorí budú od pondelka s deťmi, absolvujú zajtra presné PCR testy, ktoré im zaplatí mestská časť. Každý učiteľ od nás dostane respirátory FFP2. Spolu so školami pracujeme na zabezpečení “pľuvacích” antigénových testov, ktorými by sa mohli deti priebežne testovať už koncom budúceho týždňa," dodal Chren.

Školy otvára aj Staré Mesto. "Mestská časť Bratislava-Staré Mesto od 15. 2.2021 otvára všetky svoje základné školy na prezenčné vyučovanie v súlade s COVID semaforom, tak ako bolo prezentované na tlačovom brífingu. Starostka Zuzana Aufrichtová spolu s ministrom školstva Branislavom Grohlingom osobne otvoria v pondelok základné školy na Dubovej a Vazovovej," prezradil hovorca mestskej časti Matej Števove.

Naopak, Nové Mesto školy neotvorí. "Po dnešnej porade krízového štábu a poradu starostu s vedením základných a materských škôl vzhľadom na odporúčania regionálneho hygienika neplánujeme opätovné otvorenie škôl od pondelka 15. januára. Naďalej ostanú otvorené kapacity pre deti pracovníkov kritickej infraštruktúry," vysvetlil hovorca mestskej časti Marek Tettinger. 

Petržalka svoje rozhodnutie oficiálne zverejní až zajtra. "Právoplatné rozhodnutie starostu o prevádzke MŠ a ZŠ v našej zriaďovateľskej pôsobnosti zverejníme zajtra v doobedňajších hodinách," informovala nás hovorkyňa mestskej časti Mária Halašková.

Rovnako ako v Karlovej Vsi sa rozhodli i v Záhorskej Bystrici. "V súvislosti s aktuálnou pandemickou situáciou sme sa viacerí bratislavskí starostovia a starostky zhodli, že zatiaľ nie je vhodné otvoriť základné školy. Aj preto bude základná aj materská škola v Záhorskej Bystrici aj po 15. februári pokračovať v súčasnom režime výučby. Žiaci prvého stupňa základnej školy sa budú naďalej vyučovať dištančne. Tak ako doteraz, bude k dispozícii aj školský klub pre deti rodičov z kritickej infraštruktúry a tých, ktorým povaha práce neumožňuje pracovať z domu. Materská škola  ostane otvorená pre deti rodičov z kritickej infraštruktúry a tých, ktorým povaha práce neumožňuje pracovať z domu," povedal nám starosta Jozef Krúpa.

Školy neotvára ani Vrakuňa. "Práve nám skončil krízový štáb a ešte určite aj budúci týždeň bude prebiehať výučba dištančným spôsobom. Aj ja som rodič a tiež chcem, aby naše deti išli do škôl čo najskôr, ale situácia naozaj nie je dobrá, dnes 130 obeti COVID 19," informoval starosta Vrakune Martin Kuruc. 

Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava, ktorý by mal o školách v bordových okresoch podľa Covid automatu rozhodovať, sa vyjadril nasledovne: "... tunajší úrad vzhľadom na to, že školy celoplošne žiadnym právnym úkonom neuzatváral, nebude ich ani žiadnym právnym aktom celoplošne otvárať, pretože mu táto kompetencia nevyplýva zo žiadneho právneho predpisu." 

K problému sa vyjadrilo i mesto. "Bohužiaľ, ani po včerajšom zasadnutí vlády a po zasadnutí regionálneho krízového štábu sa nepodarilo zabezpečiť, aby otváranie škôl v Bratislave prebiehalo predvídateľne a koordinovane. Regionálny hygienik nevydal nariadenie a aj pre nasledujúci týždeň platí iba jeho odporúčanie neotvárať školy v Bratislave pre nepriaznivú epidemiologickú situáciu. Keďže jeho odporúčanie nie je záväzné pre zriaďovateľov škôl, jednotliví zriaďovatelia k nemu pristupujú rôzne. Niektoré súkromné školy sú na rozdiel od verejných škôl otvorené už dnes a zrejme budú aj nasledujúci týždeň. Ak ste sa teda spolu s nami nádejali, že o tom, či vaše deti budúci týždeň pôjdu do školy, alebo naďalej zostanú doma, sa dozviete dopredu, bohužiaľ, nie je to tak a ani Covid automat tomu nepomohol," povedala nám hovorkyňa magistrátu Katarína Rajčanová.

"Pokiaľ vaše deti chodia do niektorej z verejných základných škôl, je vysoko pravdepodobné, že aj budúci týždeň zostanú doma. Starostky a starostovia mestských častí totiž v tejto situácii považujú dištančnú formu štúdia za bezpečnejšiu. Niektorí z nich sú však pripravení tam, kde situáciu v nasledujúcich dňoch lokálne vyhodnotia ako menej rizikovú, školy otvoriť (napr. Staré Mesto).
Pre záväznú informáciu o otvorení konkrétnych škôl vám preto odporúčame sledovať informácie jednotlivých mestských častí, alebo priamo škôl, kde vaše deti študujú," dodala Rajčanová.

Správu čoskoro rozšírime. 

(ms) 

Páčil sa vám článok?