VIDEO: Ako prví sme vyskúšali električkovú trať až do Dúbravky! Pozrite si, ako funguje meracia električka

18.12.2019
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Od zajtra (štvrtka) budú opäť premávať električky do Karlovej Vsi. My sme sa meracou električkou, ktorá kontrolovala trať, spolu s pracovníkmi Dopravného podniku Bratislava previezli už dnes a to až do Dúbravky. Doteraz skúšobné jazdy končili v Karlovej Vsi.

Na trať, ktorá viedla od zastávky Molecova (pri Riviére) až po obratisko na konci Dúbravky, sme vyrazili doobeda. Vozidlo je špeciálne upravené na meranie parametrov trakčného vedenia, ako napr. jeho výška nad koľajnicami, kľukatosť, sklon. Meracia električka je vybavená aj kamerou na sledovanie spolupráce medzi zberačom a trolejovým vodičom. 

V zadnej časti vozdila sa nachádzajú dve sedadlá, z ktorých môžu pracovníci DPB sledovať ponad strechu trolejové vedenie i okolie. Je tu i kamera, ktorá všetko zaznamenáva a zábery prenáša do počítača. Ďalšie údaje smerujú do počítača priamo zo zberača na streche električky.

V električke sú osedadlá, z ktorých je výhľad ponad strechu:

Zdroj: ms

​Pohľad ponad strechu električky:

Zdroj: ms

​"Merali sme parametre trakčného vedenia, ako je kľukatosť kvôli opotrebovaniu zberacej lišty, potom sme merali pracovnú výšku, ktorá nesmie prekročiť medze od päť do šesť metrov. Najlepšie parametre dosahujeme pri výške 5,5 metra, čo sa pri trati, ako je napríklad Karlova Ves, dá dosť ťažko, keďže trať ide do kopca, ale stále sme v rozpätí a všetko je v poriadku. Výška musí byť dodržaná preto, aby zberač dobre tlačil na trolej a mal s ním kvalitný dotyk," vysvetlil nám dnešnú jazdu Rastislav Vajgel, technik pevných trakčných zariadení DPB.

Technická referentka DPB Lucia, údaje meraní sa prenášajú priamo do počítača:

Zdroj: ms

​"Meria sa aj sklon v percentách na určité vzdialenosti. Počítač si to sám prepočíta a na základe toho sa určí maximálna premávková rýchlosť na danom úseku, aby nedošlo k poškodeniu zberača. Električka je vybavená kamerou, takže si môžete na základe meracieho protokolu presne pozrieť problémové miesto. Napríklad či nie je niekde poškodené vedenia a podobne," dodáva Rasťo.

Výhľad z meracej električky:

Prevádzkové merania, aké sme dnes absolvovali, sa robia štyrikrát do roka. Taktiež sa vykonávajú pri projektoch, ako sú stavby, pri rekonštrukciách či mimoriadnych udalostiach, ako bolo prednedávnom roztrhnuté vedenie v Petržalke. 

Prechod z Karlovej Vsi po novej trati do Dúbravky:

 

Ako sme sa od Rasťa dozvedeli, dnešné merania dopadli dobre. A to aj na úseku v Dúbravke, ktorý sa zatiaľ otvárať nebude. Spustenie trate až do Dúbravky totiž blokuje súdny spor o vstup na pozemky pod elektrickou stanicou – meniarňou Dolné Krčace, z ktorej je napájané trakčné vedenie pre túto trasu. Dnes napojenie DPB dokázal vyriešiť, ale stačilo iba na toto vozidlo, plnú prevádzku by neutiahlo. 

Meracia električka na konci Dúbravky:

Zdroj: ms

​Električková trať v Karlovej Vsi:

Zdroj: ms

​(ms)

Páčil sa vám článok?