Prokuratúra rozhodla, že pokuty za nesprávne parkovanie v Karlovej Vsi sú nezákonné!

7.12.2018

Zdroj: MÚ Karlova Ves

Páčil sa vám článok?

V mestskej časti Karlova Ves riešia momentálne poriadne komplikovanú situáciu v súvislosti s rezidenčným parkovaním. Krajská prokuratúra vydala stanovisko podľa ktorej je udeľovanie pokút za neoprávnené parkovanie v dvoch pilotných zónach nezákonné, nakoľko odporuje princípu rovnakého zaobchádzania a nerešpektuje zákaz diskriminácie.

Konkrétne sa to týka dvoch pilotných zón rezidenčného parkovania v Karlovej Vsi. Jedna je na Silvánskej ulici a druhá na Hlaváčikovej/Veternicovej. Podľa stanoviska Krajskej prokuratúry je udeľovanie pokút za neoprávnené parkovanie bez rezidenčnej parkovacej karty nezákonné. „Týmto rozhodnutím sa de facto “končia” projekty parkovania len pre rezidentov. Ak tým, ktorí budú v zóne parkovať neoprávnene, nemožno udeliť pokutu, rezidenčné zóny stratili praktický význam. Ako na upozornenie Krajskej prokuratúry zareaguje mestská časť budeme zisťovať. Jedno je isté, že “odborní” tvorcovia pilotných projektov Táňa Kratochvílová a Michal Drotován už na úrade nepôsobia, takže problém bude musieť “hasiť” za nich niekto iný.

Starostka Čahojová dosť tvrdohlavo presadzovala rezidenčné projekty, napriek tomu, že Komisia dopravy a aj niektorí jej blízki poslanci (nielen opoziční) ju na riziká zákonnosti rezidenčného parkovania upozorňovali. Zisťujeme podrobnosti rozhodnutia prokuratúry,“ napísali administrátori facebookovej stránky Objektív Karlova Ves. Do diskusie k téme prispel aj pán Michal Mikulka: „Viete ako vyzerá v praxi rešpektovanie Miestneho úradu Karlova Ves a mestskej polície upozornenie prokurátora že od 28.11.2018 nesmú riešiť rezidenčné parkovanie resp. rozdávať pokuty? Tak, že dnes ráno na Veternicovej ulici všetky autá v rade, čiže minimálne 10 až 15 automobilov dostalo pokutu za parkovanie - kde v popise bolo uvedené, že parkovanie v zákaze bez povolenia MÚ KV a pritom všetky autá mali kartičku rezidenčného parkovania. 

Myslím že na miestnom úrade si našli nový zdroj príjmov. Keď prokurátor pozastavil parkovaciu politiku pre jej diskrimináciu a udeľovanie pokút v rezidenčnej zóne, tak si vymysleli nový dôvod. Myslím si, že tu už len bude platiť jediné "kto chce psa biť, palicu si nájde." Hoci to spočiatku so zavádzaním rezidenčného parkovania v Karlovej Vsi vyzeralo priam ideálne, tak občania čoskoro zistili, že systém má aj svoje „muchy.“  Branislav Zajac si všimol, že na sídlisku parkujú aj autá s mimobratislavskými EČV, ktoré prídu v nedeľu večer a potom sa dva týždne nepohnú z miesta: „A takých je v Karlovke celkom dosť.“ 

Skontaktovali sme sa aj s hovorcom Karlovej Vsi Branislavom Heldesom, ktorého sme sa opýtali aké opatrenia sa chystá ich mestská časť prijať v súvislosti s rozhodnutím Krajskej prokuratúry a ten nám povedal: „Už na pondelok sme zvolali pracovnú skupinu, v ktorej bude mať zastúpenie náš Miestny úrad, Mestská polícia a ďalšie zainteresované organizácie, kde by sme sa mali dohodnúť, ako budeme v tejto záležitosti postupovať.“ O ďalšom vývoji tejto mimoriadne zaujímavej situácie vás budeme informovať.  

(ars, foto: abn)

Páčil sa vám článok?