Park na Kempelenovej ulici v Karlovej Vsi sa dočkal revitalizácie

7.12.2018
0

Zdroj: fb Karlova Ves

Páčil sa vám článok?

Vďaka získanej podpore od Nadácie EPH sa počas mesiaca november realizovali revitalizačné práce na verejnom priestranstve parku na Kempelenovej ulici. Občania označili tento park ako verejný priestor, ktorý potrebuje doplniť chodníky ako aj skrášlenie novými záhonmi okrasných kríkov a trvaliek.

Čo presne sa revitalizovalo a na čo všetko sa obyvatelia Karlovej Vsi môžu tešiť? ,,Súčasťou revitalizácie bol výrub 8 kusov stromov druhu Negundo aceroides (Javorovec jaseňolistý), ktoré sú invázne podľa zákona o ochrane prírody a krajiny a postupne odumierajú, ako aj zdravotný orez vzrastlých i mladých stromov. Založili sme tri záhony v teréne s prípravou pôdy a s výsadbou kvitnúcich kríkov a vyvýšený záhon s výsadbou nektárodajných trvaliek, ktoré sú vhodné na slnečné stanovište. Pripravila sa pôda na jarný výsev nového trávnika, vytýčila sa plocha záhonov, mulčovaných priestorov okolo stromov a trávnikových plôch. Koncepcia realizácie chodníka bola prispôsobená iniciatíve prípravy sídliska na dopady klimatickej zmeny a boli použité zatrávňovacie panely s vysypaným štrkom," zverejnila mestská časť Karlova Ves na svojej oficiálnej stránke.

Karlova Ves zároveň apeluje, že táto zmena vynikne hlavne v jarných a letných mesiacoch.,, V tomto ročnom období sa ešte nemôžeme tešiť z veľkej vizuálnej zmeny, ale na jar sa trávnik a záhony rozzelenajú a zakvitnú v plnej kráse. V jarných mesiacoch plánujeme ešte obnoviť mobiliár parku a zlepšiť čistotu osadením väčšieho odpadkového koša. Bratislavské regionálne ochranárske združenie bolo zapojené do spolupráce a na jar budú dosádzať v parku lúčnu zmes na „motýlie“ kvitnúce lúky a maľovať s deťmi z blízkej školy betónový múrik (kvôli nepriazni počasia museli túto aktivitu posunúť až na jarné mesiace). Veríme, že zrealizovanými prácami zvýšime atraktivitu tohto priestoru so zachovaním oddychového charakteru parku a vyzdvihneme okrasnú funkciu zelene s podporou biodiverzity kvitnúcich druhov rastlín a užitočného opeľujúceho hmyzu na sídlisku. Výsledok nášho projektu bude slúžiť celej komunite v oblasti sídliska ako aj ostatným návštevníkom Karlovej Vsi."

(bal)

Páčil sa vám článok?