Karlova Ves bude znižovať emisie skleníkových plynov

3.10.2017

Zdroj: Karlova Ves

Páčil sa vám článok?

– Mestská časť Bratislava - Karlova Ves je prvou samosprávou na Slovensku, ktorá si dala zmerať koľko skleníkových plynov vypúšťa svojimi aktivitami do ovzdušia. Vďaka medzinárodnému projektu PERFECT, ktorý sa venuje tvorbe a ochrane zelene, sa Karlova Ves zapojila aj do iniciatívy "Sledujeme/Snižujeme CO2"

„Miestny úrad Karlova Ves svojou činnosťou vo vonkajšom prostredí pri údržbe zelene a komunikácií, ďalej v budovách, ktoré vlastní alebo spravuje, za rok vytvorí viac ako 2 100 ton ekvivalentu najzávažnejšieho skleníkového plynu CO2," informovala projektová manažérka projektu PERFECT Zuzana Hudeková. Najviac skleníkových plynov sa vytvára pri spotrebe tepla a zemného plynu. Podľa meraní je to spolu takmer 88 percent z celkovej uhlíkovej stopy. Za zmienku stojí, že na celkovej výške uhlíkovej stopy sa podieľa skoro jednou štvrtinou prevádzka ZŠ A. Dubčeka na Majerníkovej 62, s uhlíkovou stopou 539,2 t CO2 .

Zaujímavé bolo zistenie, akým podielom sa na celkovej uhlíkovej stope podieľa údržba zelene. Spotreba paliva v služobných autách, záhradnej technike a produkcia odpadov a odpadovej vody je v porovnaní s ostatnými oblasťami síce menej výrazná, ale rovnako je možné aj v týchto sektoroch znížiť emisie skleníkových plynov. K zníženiu tvorby skleníkových plynov môže prispieť aj zníženie energetickej náročnosti v budovách mestskej časti, či ekologickejší prístup zamestnancov. Odborníci odporúčajú v budúcnosti preferovať dodávateľov energie a tepla s vyšším podielom obnoviteľných zdrojov.  Aj tento výpočet podnietil miestny úrad k príprave návrhu nového projektu. Bude zameraný na zníženie vysokých nákladov na prevádzku budov, ktoré má Karlova Ves v správe.

(ts, ars, foto: Karlova Ves)

Páčil sa vám článok?