Ochranári budú na Devínskej Kobyle spaľovať haluzinu náletových drevín

15.1.2022
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ) bude na Devínskej Kobyle od 16. do 19. januára, v závislosti od počasia, spaľovať haluzinu z náletových drevín. Urobí tak v rámci starostlivosti o lesostepný biotop Devínskej Kobyly.

Haluzina bude spaľovaná na kopách s veľkosťou dva krát dva metre, pod dohľadom, so zabezpečením požiarnej ochrany a v súlade s ochranou prírody. Ochranárske združenie o tom informuje na sociálnej sieti.

Odstraňovanie drevín sa týka najmä tých nepôvodných, ako je borovica čierna, agát biely či jaseň mannový i drevín, ktoré tam boli v minulosti umelo vysádzané. "Biomasu z drevín je potrebné z lokality odstrániť, aby sme zabránili šíreniu burinových a inváznych druhov," vysvetľuje BROZ.

Ochranárske združenie takýmto spôsobom pomáha udržiavať biotop charakteristický pre Devínsku Kobylu. Zároveň tak vytvára podmienky pre rast vzácnych hlaváčikov jarných, poniklecov aj orchideí, ako aj pre mnohé vzácne druhy hmyzu, napríklad májky fialové či motýľa súmračníka škoricového.

Odstraňovanie náletových drevín je v súlade s platným programom starostlivosti o prírodnú rezerváciu Devínska Kobyla, ktorú vydala Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR. Spaľovanie haluziny je nahlásené kompetentným orgánom.

(TASR)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie