V Dúbravke sa opäť chystá Spomienka na Deža, pripravený je bohatý program a rad sprievodných akcií

25.8.2021
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

V sobotu 18. septembra sa uskutoční v parku na Fedákovej v bratislavskej Dúbravke už štvrtý ročník podujatia venovanému legendárnemu Dežovi Ursinymu Spomienka na Deža. Program sa začína o 14.00 a potrvá až do 22.00.

Kto by ho nepoznal. Kultové texty, chytľavá hudba, typický rytmus. Slovenský televízny muzikál Neberte nám princeznú oslavuje v tomto roku 40-tku. Hudba k nemu pochádza z dielne Deža Ursinyho, texty napísal Ján Štrasser, scenár Alta Vášová. V tomto roku si ho pripomenie aj podujatie venované hudobníkovi, dramaturgovi, režisérovi, Dúbravčanovi Dežovi Ursinymu s názvom Spomienka na Deža.

Piesne z muzikálu Neberte nám princeznú zaznejú v úvode, ten bude patriť zoskupeniu Toddler Punk Unplugged. Predstaví sa aj s Katarínou Malíkovou, speváčkou, ktorá sa zhostila „speváckej úlohy“ Mariky Gombitovej. Nemala by chýbať ani legendárna zvučka televíznej relácie pre deti Poďte s nami z Dežovej dielne.
Po detsko-spomienkovom úvode bude program na Fedákovej patriť hudobnému odkazu Deža Ursinyho v podaní rôznych hudobníkov, umelcov.

Dežove piesne zaspieva jeho syn Jakub, ktorý sa stará a rozvíja otcov odkaz, skupina Defintívum, výnimočného sláčikového podania skladieb Deža Ursinyho sa zhostí Moyzesove kvarteto.

„Každý by mal mať svojho Deža, prebudí ťa vždy, keď treba," znie v úvode piesne Mariána Slávku s príznačným názvom Dezider, započuť v nej i melódiu z kultovej Dežovej skladby Modrý vrch. Ide o centrálnu pieseň nového albumu Mariána Slávku, v ktorom je cítiť odkaz na tvorbu Deža Ursinyho. Marián ho predstaví aj v Parku na Fedákovej.

Večer bude patriť tiež vlastnej tvorbe Jakuba Ursinyho a skupine Teatro Fatal, vystúpeniu hudobníkov s Valérom Mikom, saxofón aj sláčiky vytvoria atmosférou s formáciou Ansambel SO36 s Erikom Rothensteinom a Vladislavom Slnkom Šarišským. Toho hudba zaznie aj spoločne s Talent Transport a spevom Kamila Mikulčíka v rámci projektu 40 zím.

Ženskú hudobnú časť podujatia zastúpi Dorota Nvotová so skupinou a sólo sa predstaví originálna inštrumentalistka a speváčka Katarína Máliková. Bohatým programom bude sprevádzať Oliver Rehák, hudobný publicista.

K sprievodným podujatiami má patriť aj výstava a tvorba malých veľkých umelcov Základnej školy Pri kríži, tento rok na tému Neberte nám princeznú či tvorivé sa zapojenie klientov Centra sociálnych služieb Karola Matulaya. Akciu bude sprevádzať aj čítačka textov Deža Ursinyho a Ivana Štrpku, predaj kníh, platní, albumov.

„Komunitné podujatie Spomienka na Deža sa postupne premenilo na festival. Podstata však ostala - prísť a mať radosť, spoznať hudbu, počuť, stretnúť sa,“ hovorí organizátor a Dúbravčan Juraj Štekláč, ktorý v roku 2018 inicioval osadenia pamätníka Dežovi Ursinymu v blízkosti Fedákovej 24, kde umelec dlhé roky žil, tvoril, venčil psa Havrana a nakoniec aj zomrel...

Zdroj: BSK

Organizátor podujatia Juraj Štekláč.

Festival pripravujú Dúbravské noviny a dobrovoľníci.

Práve pri Fedákovej 24 stojí od roku 2018 aj Pamätník Listovanie venovaný Dežovi Ursinymu, dielo sochárky Miry Podmanickej a práve od roku 2018 tu prebieha aj komunitná, hudobno-umelecká akcia Spomienka na Deža otvorená pre všetkých.

Patronát nad podujatím prevzala prezidentka Zuzana Čaputová.

Dežo Ursiny žil v bratislavskej Dúbravke na Fedákovej ulici od roku 1976. Tu tvoril, hral, písal  a v roku 1995 aj zomrel. Jeho texty, slová, piesne však žijú ďalej v tvorbe, hlavách, knihách, hudbe, spomienkach...

Na celé podujatie je vstup voľný. Podujatie je realizované s finančnou podporu Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky, podporili ho Bratislava Tourist Board, Bratislavský samosprávny kraj, Bratislavské kultúrne a informačné stredisko, akcia sa stala súčasťou mestského festivalu Kultúrne leto.

Podrobný program

14.00 – 14.30 – Toddler Punk Unplugged
14.45 – 15.15 – Definitívum
15.30 – 16.00 – Katarína Máliková sólo
16.10 – 16.40 – Dorota Nvotová so skupinou
17.00 – 17.30 – Erik Rothenstein & Ansambel SO36
17.35 – 17.45 –stretnutie a spomienka pri pamätníku Listovanie
17.45 – 18.15 – Valér Miko trio
18. 30 – 19.00 – Jakub Ursiny a Teatro Fatal
19.15 – 19.45 – Marián Slávka Vláska2
20.00 – 20.30 – 40 Zím - Kamil Mikulčík a Talent Transport
20.50 – 21.20 – Moyzesovo kvarteto

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?