Máte nepotrebné rámy či dioptrie? Zbierka okuliarov pokračuje v Dúbravke už šiesty rok

8.7.2021
Zbierka okuliarov pokračuje v Dúbravke

Zdroj: MČ Dúbravka

Páčil sa vám článok?

V mestskej časti Bratislava-Dúbravka prebehlo odovzdanie zbierky starých okuliarov. Pokračuje tu už šiesty rok a šiesty rok úspešne. Počet odovzdaných okuliarov bol totiž v tomto roku rekordný, vyšplhal sa na takmer na päťsto kúskov. Zbierka pokračuje.

Zbierku inicioval Lions Club Bratislava Bona Fide a v mestskej časti Bratislava Dúbravka ju spustili pred šiestimi rokmi v spolupráci s vicežupanom a doktorom Jurajom Štekláčom. Okuliare zdanlivo staré a nepotrebné, ktoré už doslúžili, no predsa dokážu pomôcť.

"Po odovzdaní zbierky, akcia pokračuje ďalej. Škatule na zbieranie okuliarov sú k dispozícii v budovách miestneho úradu – na Žatevnej 2 a ulici Pri kríži 14. Patria do nich okuliare staré, nepotrebné, použité, no nie zlomené, zničené.

Zozbierané okuliare z Dúbravky putujú do zberného strediska v Taliansku, kde sa s nimi ďalej pracuje, čistia sa a premeriavajú.  "Tieto okuliare pomáhajú potom v tretích krajinách, najmä v Afrike ľuďom, ktorí okuliare potrebujú, avšak nemajú finančné prostriedky na to, aby si ich zadovážili," priblížila Lucia Marcinatová z MČ Dúbravka.

Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie trpí na celom svete poruchami zraku 217 miliónov ľudí. Väčšinu takýchto zrakových chýb je možné rýchlo diagnostikovať a pomerne ľahko liečiť  použitím korekčných šošoviek. Napriek tomu milióny ľudí v rozvojových krajinách trpia, pretože nemajú okuliare. Nemôžu sa učiť, nemôžu pracovať, keďže nevidia ostro a jasne. Pre deti jasné videnie znamená lepšie vzdelanie, zdravší rozvoj a lepšiu kvalitu života. Pre dospelých zasa viac pracovných príležitostí a lepšie uplatnenie, pre seniorov  menšiu závislosť na pomoci iných. 

"To je dôvod, prečo sa zapojiť do celosvetového projektu Lions Recycle for Sight. Zbierka sa dá podporiť počas celého roka, Lioni a dobrovoľníci na celom svete zbierajú staré okuliare -dioptrické, slnečné, v plastových či kovových rámoch, následne ich čistia, triedia, balia a posielajú do rozvojových krajín," dodala Marcinatová.

Lions club Bratislava Bona Fide je charitatívna organizácia, ktorá patrí do medzinárodnej siete  Lions clubs International, založená bola 1917 v Chicagu a dnes má už vyše 1,4 milióna členov združených v 42-tisíc kluboch sídliacich v 200 krajinách sveta. Činnosť klubov je orientovaná na pomoc nevidomým a slabozrakým, inak hendikepovaným ľuďom, seniorom a sociálne odkázaným, ako aj  deťom v detských domovoch.

(ts)

Páčil sa vám článok?