V Dúbravke sa už objavil mladý medvedí cesnak - vyrástol zo zeme o mesiac skôr ako vlani

7.2.2020

Zdroj: fb Dúbravka

Páčil sa vám článok?

Obľúbená pochúťka nielen Bratislavčanov - medvedí cesnak už rastie! Zelená dobrota sa objavila o mesiac skôr než minulý rok a to v lesoch na území Dúbravky.

"Vybehli sme s havinkom len na 20 minút do lesa a zistila som, že už sa dá pekne zbierať medvedí cesnak a aj snežienky všade rastú. Predpokladám, že za týždeň, maximálne dva bude cesnak zrelý. Potom nezabudnite, že pri zbere by ste mali trhať len lístky a cibuľky treba nechať pekne v zemi," napísala na facebookovú stránku Dúbravky pani Júlia, ktorá pridala aj niekoľko aktuálnych fotografií rastúceho i nazbieraného medvedieho cesnaku. V následnej diskusii viacerí upozorňovali na ostatných, aby si pri zbere nepomýlili medvedí cesnak s konvalinkou, ktorá vôbec nie je jedlá, ale práve naopak. 

Zdroj: fb Dúbravka

"Konvalinka aj medvedí cesnak rastú v lesoch, často v rovnakých lokalitách, akurát, že obdobie konvalinky sa začína o čosi neskôr.  Bežne začína cesnak rásť až v marci a na konvalinku narazíte väčšinou až vtedy, keď už medvedí cesnak začína kvitnúť, ale nie je to pravidlo. Rizikové sú hlavne mladé listy konvalinky, ktorá ešte nekvitla," pripomína pani Jana. 

Zdroj: fb Dúbravka

Pred dvoma rokmi, teda presnejšie 17. februára 2018 bol medvedí cesnak ešte pod snehom...

(ars)

Páčil sa vám článok?