V bratislavskej Dúbravke otvoria výstavu fotografií 1989 Sametová/Nežná

17.1.2020
Dúbravka si uctí svoje ženy kultúrou a kvetmi - Dom kultury Dub
Páčil sa vám článok?

Fotografie od českých a slovenských autorov pripomínajúce Nežnú revolúciu ponúka výstava s názvom 1989 Sametová/Nežná. Podujatie otvoria v piatok v bratislavskej Dúbravke. TASR o tom informovala Lucia Marcinátová z tlačového oddelenia Mestskej časti Bratislava-Dúbravka.

Návštevníci Galérie Villa Rustica v dúbravskom Dome kultúry si môžu pozrieť fotografie mapujúce významný historický medzník. Vizuálny obraz udalostí roka 1989 zachytáva emigráciu občanov NDR cez západonemeckú ambasádu v Prahe, dianie na Národní tříde i Námestí SNP.

Výstavu autentických fotografií priebehu a atmosféry Nežnej revolúcie od českých a slovenských autorov zostavil fotograf Tomáš Pospěch. "Niektoré snímky sa našli v archívoch autorov a vystavujú sa po prvý raz. Predstavené fotografie piatich slovenských a piatich českých fotografov môžu byť pre pamätníkov výzvou, či si na niektoré z týchto silných obrazov spomenú, pričom sa dozvedia, ktorý fotograf ich vytvoril. Tým mladším môžu sugestívne a v skratke priblížiť vtedajšie udalosti," povedal fotograf, historik umenia a kurátor výstavy, ktorú pripravilo České centrum Bratislava.

Otvorenie výstavy 1989 Sametová/Nežná so začiatkom o 17.00 h bude sprevádzať aj hudba a diskusia. Od 18.00 h zahrá v oranžovej sále DK Dúbravka skupina Katka Feldek Band. V programe figuruje tiež debata s Ľubomírom Feldekom a Ľubomírom Navrátilom nielen o revolúcii. Vstup je voľný.

(TASR)

Páčil sa vám článok?