Dohľadové centrum Devínskej N. Vsi zaznamenalo vyše 3300 incidentov

17.10.2022
0

Zdroj: vidimvsetko.sk

Páčil sa vám článok?

Projekt dohľadového centra v bratislavskej Devínskej Novej Vsi funguje už tretí rok, za ten čas zaznamenali kamery vyše 3300 incidentov. Viac ako 460 bolo nahlásených bezpečnostným a záchranným zložkám.

Uviedol to koordinátor dohľadového centra Pavol Kravárik. Operátori centra v súčasnosti obsluhujú 40 bezpečnostných kamier mestskej časti, ďalších 32 monitoruje dôležité objekty.

"Sme jediná mestská časť, ktorá eviduje podnety občanov a zabezpečuje ochranu ich zdravia a majetku. Kamerový systém disponuje 360-stupňovými kamerami, ktoré sú neustále v dynamickom trasovaní," skonštatoval Kravárik. Centrum napríklad pomáhalo pri vypátraní medzinárodnej prevádzačskej skupiny.

Zdroj: MČ DNV

Súčasťou dohľadového centra je tiež horúca linka, ktorá je podľa neho akousi predĺženou rukou miestneho úradu. Funguje 24 hodín denne na telefónnom čísle 02/32 33 33 32. Zaznamenala takmer 3500 telefonátov. Osvedčila sa najmä počas pandémie, kedy centrum organizovalo napríklad nákupy potravín pre seniorov. Operátori vybavovali tiež volajúcim registráciu na testovanie, poskytovali aj informácie o vyťaženosti jednotlivých testovacích miest. Po vypuknutí vojny na Ukrajine pomáhali koordinovať zbierky i pomoc odídencom. V dohľadovom centre pribudol aj automatický externý defibrilátor.

Pilotný projekt s 12 kamerami funguje od roku 2019. Už počas prvého roka boli zaznamenané stovky priestupkov, odhalené desiatky trestných činov i zachránené ľudské životy vďaka rýchlo privolanej pomoci.

(TASR) 

Páčil sa vám článok?