ZŠ I. Bukovčana oslávila 10 rokov inovatívneho vzdelávania v nemčine

8.10.2022
0

Zdroj: FB Nadácia Volkswagen Slovakia

Páčil sa vám článok?

Základná škola (ZŠ) Ivana Bukovčana v Bratislave v Devínskej Novej Vsioslávila desať rokov od spustenia inovatívneho vzdelávania v nemeckom jazyku. Okrem bežných hodín nemčiny sa vyučuje na škole sedem vybraných technických a prírodovedných predmetov v nemčine. Koncept rozšírenej výučby spustili v roku 2012 vďaka finančnej podpore Nadácie Volkswagen Slovakia.

Možnosť rozšírenej výučby nemčiny získalo už 1375 žiakov. "Ovládanie nemčiny zvyšuje šance uplatniť sa na pracovnom trhu či získať pracovné benefity. Medzi mladými ľuďmi zároveň rezonuje možnosť dorozumieť sa počas cestovania a nájsť si priateľov z iných krajín či komunikácia so vzdialenou rodinou," uviedla projektová manažérka Nadácie Volkswagen Slovakia Alexandra Pappová. Dodala, že mladí ľudia často vnímajú nemčinu ako komplikovaný jazyk.

Nadácia podporila školu počas desiatich rokov celkovou sumou vyše milióna eur. Prostriedky sa použili na vzdelávanie pedagógov, zabezpečenie lektorov a moderných učebných pomôcok. "Rozšírená výučba nemeckého jazyka na našej škole umožňuje žiakom kvalitne zvládnuť cudzí jazyk, ktorý je pre náš región veľmi dôležitý, či už z dôvodu nasledujúceho štúdia, poprípade práce v zahraničí. Po absolvovaní deviatich rokov na základnej škole končia žiaci na úrovni B1," priblížila učiteľka Zuzana Hanzlovičová.

Zdroj: Nadácia Volkswagen Slovakia

Spisovateľ Michal Hvorecký medzi žiakmi školy.

Pri príležitosti osláv desiateho výročia získala škola knižnicu plnú nemeckej literatúry rôznych žánrov, ktorú slávnostne odovzdali zástupkyne nadácie Lenka Michálik Holešová a Alexandra Pappová spoločne s veľvyslankyňou Nemeckej spolkovej republiky na Slovensku Barbarou Wolf a spisovateľom Michalom Hvoreckým.

(tasr, ms)

Páčil sa vám článok?