V Devínskej Novej Vsi bude počas víkendu Festival chorvátskej kultúry

3.9.2021
0

Zdroj: devinskanovaves.sk

Páčil sa vám článok?

Najbližší víkend bude v Bratislave v znamení slovensko-chorvátskeho stretnutia. Okrem futbalového súboja národných reprezentácií na Tehelnom poli sa v Devínskej Novej Vsi uskutoční 32. ročník Festivalu chorvátskej kultúry.

Program otvorí v sobotu (4. 9.) výstava o 30. výročí založenia Chorvátskeho kultúrneho spolku na Slovensku, súčasťou dvojdňového podujatia (4.- 5. 9.) budú vystúpenia chorvátskych folklórnych súborov z Chorvátska, ale i Rakúska a Slovenska, liturgické podujatie i tradičné chorvátske zábavy. Návštevníci môžu v sobotu popoludní ochutnať tiež typické chorvátske jedlá.

Organizátorom je bratislavská mestská časť Devínska Nová Ves a Chorvátsky kultúrny zväz na Slovensku – člen Chorvátskeho svetového kongresu. Devínska Nová Ves je spolu s Jarovcami a Čunovom v Bratislave i Chorvátskym Grobom sídlom s organizovanou a aktívnou chorvátskou menšinou. Chorvátsku stopu možno nájsť v mnohých obciach na juhozápadnom Slovensku ako výsledok príchodu Chorvátov na toto územie v prvej polovici 16. storočia, keď Chorváti migrovali pred tureckou expanziou.

Program:

Sobota, 4. septembra 2021

14.00 Otvorenie výstavy 32. výročie založenia Chorvátskeho kultúrneho zväzu na Slovensku, SNM-Múzeum kultúry Chorvátov na Slovensku, Istrijská 68
15.00 Tradičné chorvatské kulinárstvo – prezentácia jedál a nápojov, Istrijská 6
17.00 Kultúrny program I – prezentácia súborov zo Slovenska i Chorvátska, Istrijská 4
19.30 Chorvátska zábava, Istrijská 4

Nedeľa, 5. septembra 2021

11.00 Svätá omša v chorvátskom jazyku, Kostol sv. Ducha
15.00 Festivalový sprievod od úradu starostu MČ DNV, Novoveská 17
17.00 Kultúrny program II – vystúpenia chorvátskych folklórnych súborov, Istrijská 4
19.00 Chorvátska zábava, Istrijská 4

(tasr, ms)

Páčil sa vám článok?