Vyzerá ako nový: Nadšenci prinavrátili bunkru v Devínskej Novej Vsi pôvodnú tvár

15.1.2021
0

Zdroj: OZ V lepších časoch

Páčil sa vám článok?

Známy ropík, teda vojenský bunker pod Cyklomostom slobody v Devínskej Novej Vsi vyzerá ako v 30-tych rokoch 20. storočia, keď ho postavili. Postarali sa o to nadšenci, ktorí sa oň starajú.

Bunker, ktorý bol súčasťou opevnenia prvej Československej republiky, totiž prešiel koncom roka pieskovaním, ktoré ho zbavilo desiatky rokov starých nečistôt či rôznych nápisov od vandalov. Podarilo sa to aktivistom z občianskeho združenia V lepších časoch v spolupráci s Bratislavským samosprávnym krajom.

"V roku 2019 sme začali s revitalizáciou bunkra, odstránili sme nánosy bahna po záplavách, osadili sme informačné tabule, pieskovanie je ďalší dôležitý krok k jeho zatraktívneniu. Plánujeme sprístupniť verejnosti ako zážitkoý projekt aj jeho interiér," prezradil nám Martin Čambalik z OZ V lepších časoch. V súčasnosti teda bunker vyzerá tak, ako ho mohli ľudia vidieť v 30-tych rokoch 20. storočia po vybudovaní.

Zdroj: OZ V lepších časoch

Bunker počas pieskovania.

Pred aktivistami je ešte dosť práce, kým ropíka budú môcť úplne sprístupniť verejnosti. "Aktuálne je zamknutý, pretože v ňom začali prespávať ľudia bez domova, ktorí sem nanosili i odpad a vo vnútri horelo. Navyše v interiéri trčia zo stien i železné tyče, ktoré môžu byť nebezpečné pre deti a plánujeme ich odrezať, taktiež bude nevyhnutné vyplniť rôzne diery a praskliny,"  vysvetľuje Čambalik.

Bunker nájdete na mieste bývalej železnej opony, v Devínskej Novej Vsi pod Cyklomostom slobody, teda neďaleko rieky Morava, ktorá tvorí hranicu s Rakúskom. Pôvodne ho postavili ako súčasť obranného valu Československa pred nacistickým Nemeckom, ktorého súčasťou sa od roku 1938 po tzv. Anšluse stalo i Rakúsko. Neskôr sa aj tadiaľto, teda cez hranicu s Rakúskom snažili ľudia utiecť z totalitného režimu ovládaného komunistickou stranou na Západ.

Zdroj: OZ V lepších časoch

Bunker kedysi a dnes.

Ako sme už spomínali, ráta sa so sprístupnením aj interéru bunkru, kde sa nachádzajú dve guľometné strieľne. "Zvonku vyzerá väčší, keď ste dnu, zistíte, že miesta tu zas veľa nie je," prezrádza Čambalik. V budúcnosti sa v ňom návštevníci dozvedia viac o histórii bunkrov, ale aj o bývalom režime. "Naše OZ zbiera v spolupráci s Ústavom pamäti naroda príbehy ľudí, ktori sa pokúsili či už úspešne alebo neúspešne prekročiť štátnu hranicu. Návštevníci sa tu budú môcť s ich osudmi, ale aj s pozostalými obetí železnej opony či príslušníkmi pohraničnej stráže  zoznámiť prostredníctvom videí a audionahrávok," uzatvára Čambalik.

(ms)

Páčil sa vám článok?