FOTO: Niektorí rodičia akoby nevedeli pochopiť, že Sandberg nie je pieskovisko pre ich deti...

17.6.2020

Zdroj: fb Devínska Nová Ves

Páčil sa vám článok?

Na facebookovej stránke obyvateľov Devínskej Novej Vsi sa včera objavili fotky zachytávajúce rodinku s dvoma potomkami ako na Sandbergu nerešpektovali oplotenie s nápisom, aby tam nevstupovali. Ide totiž o významnú paleontologickú lokalitu, ktorá je súčasťou Národnej prírodnej rezervácie Devínska Kobyla i chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty a nie ihrisko s pieskoviskom...

Aj keď toto miesto bolo objavené náhodou a to pri ťažbe piesku pre potreby tehelne v Devínskej Novej Vsi, tak postupne sa Sandberg stal významnou lokalitou, ktorá je chránená pre výskyt bohatej teplomilnej flóry a fauny. Môžete tu nájsť pieskomilné kveteny či vstavačovité rastliny, vďaka čomu je Sandberg vzácnou prírodnou oblasťou, akých na Slovensku nemáme veľa. Zdá sa však, že pre niektorých dospelých je to len kopa piesku vhodná na urobenie si efektných fotografií alebo na vybláznenie sa ich detí. Dôkazom sú aj najnovšie fotografie zverejnené na FB stránke obyvateľov Devínskej Novej Vsi. Vidno na nich párik - ženu a muža a dvoch chlapcov, ktorí nielenže nerešpektovali zákaz vstupu za oplotenie, ale deti sa evidentne hrabú v piesku.

Zdroj: fb Devínska Nová Ves

Autorka fotografií - Martina ich zverejnila s komentárom, že takto to vyzerá: "Keď rodičia "pozdvihujú" enviromentálne zmýšľanie svojich detí. Je to smutné, čo sa deje okolo nás. Pretože príroda dokáže existovať bez ľudí, ale človek bez prírody nie." A ešte pripomenula, že Sandberg sa nachádza v území, na ktoré je vyhlásený 4 stupeň ochrany prírody. 

V následnej diskusii s ňou súhlasilo viacero komentujúcich, pričom niektorí potvrdili, že aj oni už veľakrát videli pri prechádzkach okolo Sandbergu skupinky či jednotlivcov, ktorí buď zabudli čítať alebo nápis na oplotení lokality jednoducho ignorovali a špacírovali sa po pieskovci. Polemizovalo sa aj o tom či narušiteľov nestačí upozorniť, že tam je vstup zakázaný, na čo pán Erik napísal: "Iste, nevšimnú si tisíc tabuliek a ešte si ma človek robiť problémy s kadejakými ignorantskými hulvátmi. Ja vždy upozorním, ale už sa mi párkrát stalo, že som dostal odpoveď: "A ty si kto, že ma upozorňuješ?!" Zvyčajne odpovedám: "Ja som ten, čo zavolá policajtov a ukáže im tvoju fotku." Ale, človek môže natrafiť na všelijakých hrdinov, takže je dobré ich dať na fejsbuk, nech vedia, čo sú za sedlákov. Keď už nič, tak hanba robí divy."

Podobnú, teda negatívnu skúsenosť mala v nedávnej minulosti aj pani Barbora:  "Ja som naposledy jednej mamke hovorila, že to nie je pieskovisko a pokuta je tam do 3000 eur. Asi ma mala za blázna a malého nechala ďalej v piesku lopatkovať." 

Zdroj: fb Devínska Nová Ves

Ochranári prírody a krajiny situáciu na Sandbergu priebežne monitorujú, ale nemôžu pri ňom držať stráž neustále. Práve preto je areál oplotený. "Tuším tam aj pribudlo viac tabulí, ale niektorí ľudia sú slepí a ešte aj prelezú plot. Nechcela som sa hádať, ale v budúcnosti budem ľudí upozorňovať, lebo toto sa už nedá prehliadať a drzosť ľudí a neváženie si prírody je donebavolajúce. Dokonca mi ochranári povedali, že môžem privolať hliadku, keď tam uvidím ľudí. Berme to ako výzvu," skonštatovala Sasha. 

(ars)

Páčil sa vám článok?