Hrozné: V hlavnom meste vznikali dnes hotové klziská! Výnimkou neboli ani chodníky pred školou a nemocnicou

1.2.2019
0

Zdroj: čitateľ

Páčil sa vám článok?

Obyvatelia Devínskej Novej Vsi poukázali na sociálnej sieti na nebezpečné, neupravené, zľadovatené okolie školy Pavla Horova. V Petržalke je zas na tom podobne okolie nemocnice na Antolskej.

Obyvateľ Devínskej Novej Vsi včera na sociálnej sieti upozornil na neupravený zľadovatený chodník a cestu pred školou Pavla Horova, kde môže veľmi ľahko prísť k úrazu. Situácia je o to vážnejšia, že ide o školský objekt, ktorý každý deň navštevuje mnoho detí. Nám sa podarilo s pánom, ktorý ako prvý na túto situáciu upozornil, spojiť. Povedal nám, že ohrozené sú jednak deti, ale aj dôchodcovia, ktorí sa dennodenne chodia stravovať do školskej jedálne.

,,Takto to vyzeralo na mnohých chodníkoch v celej Devínskej," zapojila sa do diskusie na sociálnej sieti pani Jaroslava, ,,no bavíme sa tu o časti pred školou" podotkla.

Pridala sa aj pani Zuzana, ktorá potvrdila, že takýto stav chodníka nie je v tejto lokalite ojedinelý: ,,Takto to vyzerá každý rok pred tou školou, dcéra mi tam chodí už deviaty rok a stále rovnako," dodala.

Na situáciu sme sa najskôr opýtali samotného riaditeľa Základnej školy Pavla Horova, Miloša Marka: ,, Chodník a parkovisko pred Základnou školou, Pavla Horova 16, je verejným priestorom - to znamená škola ho nemá v správe, teda za zimnú údržbu tohoto priestoru nezodpovedá. Priamy priestor pred hlavným vchodom(terasa) je pravidelne čistená a udržiavaná školníkom," vyjadril sa k prípadu riaditeľ školy.

Zdroj:

,,Takáto je celá Devínska, dnes som sa bola prejsť, žiaľ, dcéra je na invalidnom vozíku a dalo mi zabrať tlačenie vozíka po ľade," vyjadrila sa pani Marcela.

Od 1.januára 2019 je však za chodníky zodpovedná samospráva a nie správca priľahlej budovy. V tomto konkrétnom prípade mestská časť.  ,,V tejto veci som požiadal o vykonanie zimnej údržby našu príspevkovú organizáciu DENOVA. Danú situáciu riešime a stav chodníkov i komunikácií v mestskej časti priebežne monitorujeme," vyjadril sa pre banoviny.sk starosta Devínskej Novej Vsi Dárius Krajčír.  

Rovnako nám aj ďalší čitatelia zasielali podobné neodhrnuté zľadovatelé miesta z iných mestských častí. Asi najparadoxnejšia situácia bola okolo ďalšieho "citlivého" miesta. Kým predtým to bola škola, tentokrát išlo o nemocnicu na Antolskej v Petržalke.

,,Dobrý deň, posielam vám foto ako magistrát nie je schopný ani týždeň po snežení aj napriek mojim žiadostiam..." ozval sa čitateľ z Petržalky a zaslal nám tieto fotografie:

Zdroj: lb

​,,Takto vyzerá celé mesto. Všetci sa spoliehajú na výrazne oteplenie," posťažoval si pre banoviny.sk ďalší z čitateľov.

Ľudia nás tiež upozornili na paradox, že vedľajší nepoužívaný chodník bol pekne odhrnutý, ale o okolie nemocnice nebolo vôbec postarané.

,,Na výjazde z D2 na Bratskú je chodník odhrnutý, aj napriek tomu, že nikam nevedie a nikto po ňom nechodí. No pekný  paradox, že vedľa nepoužívaný chodník odhrnutý, ale toto je pred nemocnicou Antolská! "

Zdroj: lb

Zdroj: lb

​V tomto prípade však ťažko hľadať vinníka. Hovoríme totiž o takzvanej "ceste nikoho" - Antolskej. Úsek pod nemocnicou nemá v správe ani mestská časť, ani mesto, hoci leží na jeho pozemkoch. Praktické dôsledky potom vyzerajú takto: Aktivista Martin Nýdr poslal magistrátu žiadosť o dočistenie chodníkov na horúci linku mesta. Odtiaľ mu odpísali:

,,Podľa infomácie nášho dispečingu, je Vami spominaná komunikácia v správe mestskej časti Bratislava - Petržalka, a preto sme ich upovedomili o probléme."

Faktom však je, že komunikáciu mesto do správy mestskej časti nezverilo. To, že MČ čistí cestu, je nadplán. Podľa zákona sa nemôže starať o majetok, ktorý nemá v správe. Viac o probléme si prečítate v Petržalskych novinách č.2.

(bal)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie