Dunaj stále rastie, pod Devínom dosiahol ročnú povodeň

5.6.2024
0

Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

Páčil sa vám článok?

Dnešné ranné hodiny priniesli so sebou kulmináciu Dunaja pod Devínom, Dunaj na tomto mieste dosiahol ročnú povodeň. Meteorológovia ďalej upozorňujú, že kulminácia rieky sa o pár hodín očakáva aj v Bratislave.

"Dunaj v okolí Bratislavy sa neustále dvíha. Skoro ráno kulminuje jeho hladina pod Devínom a v najbližších hodinách očakávame kulmináciu aj v Bratislave,“ uvádza portál imeteo.sk. Hladina Dunaja pod Devínom prekročila 1. povodňový stupeň ešte počas predchádzajúcej noci, pričom hladina rieky až do dnešného rána ďalej rástla. 

Najvyššiu meranú hodnotu pre stanicu Devín dosiahla hladina o 6.15 h, kedy sa pohybovala na úrovni 687 cm. Už o 6.30 h však postupne začala klesať na úroveň 685 cm. „Na stanici Devín - Lom dosiahla hladina ešte vyššie hodnoty. K 6.30 h narástla k úrovni 723 cm, o 6.45 h už klesla na 721 cm,“ informuje imeteo.sk s tým, že v Bratislave Dunaj taktiež stále rastie.

Prvý povodňový stupeň prekročil ešte počas minulej noci. Aktuálne sa k 6.45 h pohybuje na úrovni 734 cm. Kulminovať bude Dunaj v Bratislave v dopoludňajších hodinách, a to medzi 9. h až 11. h. „Hladina rieky by nemala rásť ani v nasledujúcich dňoch. Predpovede avizujú prevažne stabilné počasie. Aktuálne je nad celým Nemeckom a nad väčšinou Rakúska jasná obloha,“ dodáva portál.

FOTOGALÉRIA (Vyliaty Dunaj v Devíne):

Slovenský hydrometeorologický ústav upozorňuje, že pre Bratislavu stále platí druhý stupeň hydrologickej výstrahy pred povodňou z trvalého dažďa. "Vzhľadom na vývoj hydrologickej situácie v nemeckom a rakúskom povodí Dunaja očakávame na slovenskom úseku Dunaja a v dolnej časti Moravy výrazný vzostup vodných hladín s prekročením druhého stupňa povodňovej aktivity v stanici Bratislava-Dunaj a Devínska Nová Ves-Morava," uvádza na sociálnej sieti. Hydrologická výstraha prvého stupňa pred povodňou z trvalého dažďa platí v okrese Dunajská Streda. 

(bn, TASR)

Páčil sa vám článok?