Dobrá správa: Historické pivnice A. Sonntaga v Devíne sprístupnia verejnosti

19.11.2022
0

Zdroj: FB Augustín Mrázik

Páčil sa vám článok?

Historické pivnice Aloisa Sonntaga v bratislavskom Devíne budú po viac ako štvrťstoročí opäť sprístupnené verejnosti. Stane sa tak počas sobotného podujatia spojeného s Koncertom pre radosť. Ide o historické pivnice, v ktorých sa pred 100 rokmi kvasilo Sonntagovo prvé ríbezľové víno.

"Sonntagove pivnice boli od roku 1996 zatvorené a neprístupné verejnosti. Vlastník, ktorý ich od družstva kúpil, do nich nikoho nevpustil, hoci pivnice ani priľahlý rodinný dom nevyužíval," konštatuje ich nový majiteľ, známy devínsky vinár Augustín Mrázik. 

V pôvodnej historickej pivnici sa bude najnovšie vyrábať Devínsky ríbezlák, ktorý bude zároveň k dispozícii milovníkom vína i návštevníkom. V priestoroch pôvodného rodinného domu Sonntagovcov by malo vzniknúť Múzeum Devína. Vystavené by tam mali byť dokumenty, fotografie, historické mapy a plány, pohľadnice či artefakty, ktoré budú približovať históriu mestečka Theben – Devín – Deveny od najstarších čias po súčasnosť.

Zdroj: FB Augustín Mrázik

"Dom aj pivnice sú zanedbané, dom sa rozpadá a aj aspoň minimálna sanácia bude vyžadovať veľa úsilia a prostriedkov," približuje majiteľ. Snahou je však prispieť k zachovaniu histórie a kultúrnych tradícií Devína a Slovenska.

Rodine Sonntagovcov ukradli dom a pivnice po komunistickom puči v roku 1948 a Sonntagovcov vysťahovali do Rakúska a do Púchova. Neskôr v nich hospodárilo napríklad družstvo Devín, ktoré v nich vyrábalo hroznové a ríbezľové víno v pôvodných sudoch a betónových tankoch po Aloisovi Sonntagovi.

Zdroj: FB Augustín Mrázik

"V tomto roku oslavujeme 100. jubileum vzniku Devínskeho ríbezláku ako fenoménu – práve pred sto rokmi sa Alois Sonntag rozhodol v Devíne vo svojom dvore na hlavnej ulici založiť veľkovýrobu ríbezľového vína. Reagoval tak na prebytok ríbezlí v rozľahlých sadoch na Devínskej Kobyle a dnes by sme povedali, že založil "startup". Rozhodol sa vyrábať dovtedy neexistujúci produkt pre neexistujúcich zákazníkov - ríbezľové víno bolo samozrejme známe, podobne ako iné ovocné vína, ale bolo to "domáce víno", ktoré si dedovia robili v malom množstve pre vlastnú spotrebu z tej trochy ríbezlí, ktoré im nechala babka po zaváraní džemov a kompótov. Sonntag nemohol vedieť, ako na ríbezľové víno ako oficiálny produkt vo fľašiach s etiketami zareagujú konzumenti vína, dovtedy zvyknutí len na hroznové vína. Ale reakcia bola výborná, vínko bolo chutné sladučké a Alois Sonntag musel byť nesmierne šikovný podnikateľ a obchodník, pretože za nasledujúcich pätnásť rokov, ktoré ešte dožil, sa mu podarilo vybudovať vinárstvo s ročnou produkciou 175.000 litrov - aj na dnešné pomery neuveriteľné množstvo," uviedol na sociálnej sieti Mrázik. Ako ďalej priblížil, na výrobu a skladovanie vína vybudoval Alois Sonntag vo svojom dvore veľkú dvojloďovú pivnicu a neskôr ďalšiu pivnicu so štyrmi takmer 40.000-litrovými betónovými tankami. Ako sme už spomínali, po komunistickom prevrate dom aj pivnice ukradol štát, dodnes dom a pivnice chátrali.

(tasr, ms)

Páčil sa vám článok?