Nežnú revolúciu si v Bratislave môžete pripomenúť na týchto podujatiach

17.11.2019
0

Zdroj: TASR - Peter Brenkus

Páčil sa vám článok?

Okrúhle výročie Nežnej revolúcie si v nedeľu budú môcť občania Slovenska pripomenúť na mnohých pietnych spomienkach, koncertoch alebo stretnutiach, na Slovensko pricestujú politici aj zo zahraničia.

Na pietnej spomienke na obete komunistického režimu sa na Devíne pri pamätníku Brána slobody o 14.00 h zúčastnia prezidentka Zuzana Čaputová či exprezident Andrej Kiska. Tomu bude predchádzať svätá omša, ktorú bude celebrovať biskupský vikár Jozef Paluba. Na tom istom mieste sa zúčastní na pietnom akte neskôr aj Pellegrini, ktorý položí veniec k pamätníku Brány slobody v spoločnosti premiérov Českej republiky, Poľska a Maďarska (o 17.30 h).

Na štátnej hranici s Rakúskom sa pri Cyklomoste slobody v Devínskej Novej Vsi symbolicky od 10.00 h uzavrie štátna hranica ako spomienka na obete Železnej opony. Cez most sa bude dať prejsť len s cestovnou doložkou. Počas dňa sa cez most symbolicky prejde i predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba, ktorý sa tam stretne aj s krajinským radcom Dolného Rakúska Martinom Eichtingerom. Na tom istom mieste sa v podvečerných hodinách budú čítať mená obetí železnej opony. Nasledovať by mal odtiaľto o 17.00 h Sviečkový pochod k pamätníku "Obetí železnej opony".

O 16.00 h sa na Námestí SNP začne podujatie Verejnosť za spravodlivosť za účasti lídrov demokratických opozičných strán a osobností Nežnej revolúcie.

Výročie Nežnej revolúcie si občianskymi zhromaždeniami pripomenie aj iniciatíva Za slušné Slovensko. Vo viacerých mestách organizuje zhromaždenia 30 rokov po - stále Za slušné Slovensko. V Bratislave sa zhromaždenie začne symbolicky o 17.11. h na Námestí slobody.

Zdroj: TASR - Alexander Buzinkay

Na fasádu Bratislavského hradu sa od podvečerných hodín bude premietať 3D projekcia pri príležitosti novembrových osláv. Slávnostné koncerty sa budú v Bratislave konať jednak v Slovenskej filharmónii a taktiež v Slovenskom národnom divadle, kde sa na koncerte zúčastnia aj Čaputová a Pellegrini.

(TASR)

Páčil sa vám článok?