Čiernej stavbe pri Čunove je koniec. Vznikne tam oddychová zóna

23.6.2023

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Čierna stavba sa nachádza pri jazere Cilina v Čunove. Práce na jej odstránení sú v plnom prúde, no okrem búrania nelegálnej rybárskej chatky čaká pracovníkov aj vyčistenie celého okolia jazera, vytvorenie oddychovej zóny s amfiteátrovým sedením a výsadba drevín, ktorá na mieste pribudne už na jeseň.

Táto aktivita je súčasťou slovensko-maďarského projektu LIFE Steppe on border, v rámci ktorého sa venujú napríklad tvorbe náučného chodníka a oddychových zón, výsadbe drevín či obnove biotopu pre dropa veľkého a sokola kobcovitého vytvorením biopásov a plôch s pestrými trávno-bylinnými porastmi v CHVÚ Sysľovské polia.

"Na projekte spolupracuje hlavné mesto s OZ Ochrana dravcov na Slovensku, OZ SOS/BirdLife Slovensko a Štátna ochrana prírody SR, pretože chceme nielen podporovať rekreáciu Bratislavčanov a Bratislavčaniek v okolitých lokalitách, ale aj chrániť ohrozené druhy v prírode a životné prostredie. Projekt je financovaný z európskych zdrojov a financií Ministerstvo životného prostredia SR," hovorí primátor Bratislavy Matúš Vallo. 

Čierna stavba narúšala nielen vizuálnu stránku, ale najmä biotopy viacerých chránených druhov vtákov. Medzi nich patria aj sokol kobcovitý (červenonohý) či včelárik zlatý, ktoré vďaka svojmu unikátnemu sfarbeniu pripomínajú exotické papagáje. Pre sokola kobcovitého je aj okolie jazera prirodzeným lovným revírom. Hniezdi totiž už len v CHVÚ Sysľovské polia v búdkach na stromoch, a preto je pre neho Cilina v dostupnosti jeho hniezdiska.

Včeláriky zase hniezdia vo vyhĺbených dierach, ktoré si robia v kolmých stenách v pieskovňach alebo materiálových jamách. Takýchto biotopov na Slovensku už však nie je veľa, no po odstránení čiernej stavby a vyčistení okolia by sa včeláriky do kolmých stien jazera Cilina mali onedlho vrátiť.

​(ivk)

Páčil sa vám článok?