Kaštieľ v Čunove dostáva novú strechu. Mení sa na ekocentrum

28.7.2022

Zdroj: BSK

Páčil sa vám článok?

Pod rukami Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) sa kedysi schátraný kaštieľ v Čunove postupne mení na unikátne environmentálne a vzdelávacie centrum. Táto národná kultúrna pamiatka prechádza komplexnou rekonštrukciou. V letných mesiacoch sa pracuje najmä na streche, oplotení, pivnici a prípojkách.

„Zachraňujeme nielen krásnu historickú pamiatku, ale tvoríme unikátne environmentálne a vzdelávacie centrum, ktoré v regióne dlhodobo absentuje. Takéto centrum podporí environmentálne povedomie obyvateľov, ale i fungovanie organizácií pre ochranu prírody, či cezhraničný turizmus a ekoturizmus,“ priblížil predseda BSK Juraj Droba.

Revitalizácia celého areálu sa skladá z viacerých etáp, a to obnova čunovského kaštieľa, sýpky a revitalizácia priľahlej záhrady. Aktuálne sa pracuje na samotnej budove kaštieľa a rekonštruuje sa strecha. Tá pozostáva z novej mohutnej oceľovej a drevenej konštrukcie. Potrebné bolo domurovať pôvodné komíny, ktoré tvoria dominantu strechy. Ďalej sa budú realizovať murovacie práce na značne poškodenej rímse, v duchu remeselnej obnovy. Zároveň sa dokončuje oplotenie celého areálu. Následne budú prebiehať práce v interiéri, na fasáde, taktiež sa umiestnia vzdelávacie prvky do záhrady a vybuduje sa jazierko.

​Ekocentrum bude určené nielen pre obyvateľov Bratislavského kraja, ale aj celého Slovenska s presahom na rakúske a maďarské územie. Slúžiť bude na workshopy, vzdelávacie programy pre žiakov a študentov, exkurzie, dobrovoľnícke dni, letné tábory, cezhraničné konferencie, nové turistické atrakcie, či prezentáciu prírodných zaujímavostí, a to všetko v spolupráci s domácimi i zahraničnými partnermi. Prvých návštevníkov by ekocentrum s nadnárodným významom mohlo privítať koncom roka 2022. Projekty „Ecoregion SKAT“ a „Ecoregion SKHU“ sú podporené prostredníctvom Programov spolupráce Interreg V-A SK – AT a Interreg V-A SK – HU. Financovanie je zabezpečené prevažne z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

​(ivk)

Páčil sa vám článok?