O týchto aplikáciách ste počuli? Viete zistiť, aké vysoké budovy môžu vyrásť napríklad v centre a aké na Kolibe

12.3.2023

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Pozrieť si, aké vysoké budovy môžu vzniknúť v novom centre Bratislavy a aké na Kolibe, alebo kde sa má zmeniť územný plán mesta v prospech nájomného bývania, môžu obyvatelia pomocou online aplikácií na Geoportáli mesta. Aktuálne päť dostupných aplikácií ponúka priestorové zobrazenie dát z urbanistických štúdií, územných generelov a zmien a doplnkov územného plánu. Geoportál ponúka aj zobrazenie aktuálneho územného plánu Bratislavy v podobe regulačného výkresu.

Aplikácie, ktoré pripravuje Oddelenie analýz a GIS, slúžia na grafické znázornenie množstva informácií, s ktorými pracujú urbanisti a urbanistky. Každá aplikácia sa venuje určitej téme, dokopy však prispievajú k ucelenému a podrobnému poznaniu mesta. Pomáhajú napríklad overiť, kde sa nachádzajú limity pre rozvoj ako ochranné pásmo prírody alebo environmentálne záťaže.

Práca s aplikáciami šetrí aj čas, pretože pri tvorbe novej štúdie môžu pracovníci v teréne nahrávať informácie rovno na server, čiže dáta sú okamžite dostupné pre všetkých kolegov, ktorí ich ďalej spracúvajú. 

Online zobrazenie je dostupné aj pre verejnosť a umožňuje zoznámiť sa s mestom z rôznych uhlov. Na rozdiel od tlačených výkresov je ľahšie čitateľné. Vďaka interaktívnym dashboardom, ktoré často tvoria súčasť aplikácií, si môžu obyvatelia filtrovať dáta podľa kategórií, ktoré ich zaujímajú.

Informácie, ktoré aplikácie spracovávajú, budú použité pri tvorbe nového územného plánu. Moderné nástroje v procese pomôžu, aby jeho tvorcovia nič neprehliadli a mesto tak získalo nový územný plán, ktorý má zmysel. 
GIS aplikácie nájdete tu: https://bit.ly/GeoportalBA

​(ivk)

Páčil sa vám článok?