Poznáte tieto novoročné povery? Viete, kto boli kurine baby či ometačky?

27.12.2022
0

Zdroj: Archív TASR

Páčil sa vám článok?

Posledná noc v roku sa po stáročia pokladala za magickú. S oslavami príchodu sa nového roka sa spájalo mnoho zaujímavých povier. Poznáte ich?

Niektoré zaujímavé zvyky či povery zverejnil na svojom webe Bratislavský samosprávny kraj.

Zrejme každý z nás vie, že na Nový rok sa nesmie jesť hydina, lebo by nám uletelo šťastie. No viete,  čo sa jesť malo? Ideálne bolo bravčové, pretože prasiatko bolo symbolom šťastia.

V mestách si skoro ráno 1. januára známi a susedia chodili priať šťastie, do domu však musel prvý vkročiť mládenec ako symbol zdravia a sily. Ohňostroj nahrádzalo plieskanie bičom či streľba z dela.

"Milým zvykom tiež boli takzvané „kurine baby„. Boli to muži prezlečení za ženy, ktorí sliepkam do kurínov hádzali slamu, aby dobre znášali vajcia. Dostávali za to – podobne ako na Veľkú noc – výslužky. Už nechodia ani „ometačky„, chudobné ženy, ktoré pred príchodom Nového roka chodili symbolicky ometať piecky, aby dobre horeli," uvádza BSK.

Silvestrovská večera bola kedysi v slovenských rodinách rovnaká ako štedrovečerná, akurát sa mohlo jesť aj mäso. Silvestrovská noc sa pokladala za magickú a verilo sa, že čo sa vám prisnije, sa v novom roku uskutoční. Posledný deň v roku sa nesmelo prať, pretože visiace prádlo znamenalo nešťastie. 

(ms, fotografia je zo Silvestra1966)

Páčil sa vám článok?