Keď predávate cez bazár, nikomu nepotrebujete dokazovať, že máte peniaze na účte

22.11.2022
karta platobná

Zdroj: pixabay.com

Páčil sa vám článok?

V pondelok polícia opäť zaznamenala ďalšie podvodné konanie, ktoré prišla oznámiť na jedno z obvodných oddelení v pôsobnosti Okresného riaditeľstva PZ v Senci 29-ročná poškodená. Žena sa stala obeťou podvodu na medzinárodnej platforme pre výmenu a nákup oblečenia z druhej ruky.

Podvodník zareagoval na ponuku inzerentky so záujmom o kúpu oblečenia a napísal jej správu priamo prostredníctvom aplikácie na predaj oblečenia. Po tom, čo sa s jedným z nich dohodla na predaji, bol jej doručený e-mail, ktorý je bežne ako inzerujúcemu zobrazený na profile v aplikácii s predajom secondhand oblečenia. Obsahom emailu bolo oznámenie: ,,Váš produkt bol úspešne zakúpený, objednávacie číslo # G8.......W“ a položka ,,pokračovať“, po kliknutí na ktorú ju presmerovalo na stránku kuriérskej spoločnosti, na ktorej mala možnosť vybrať si 3 položky.

Prvá kolónka bola možnosť získania adresy kvôli štítku pre doručovaciu spoločnosť. Druhá možnosť bola na získanie platby. Na túto položku poškodená klikla a následne bola presmerovaná na webovú stránku, kde bola informácia o tom, že za účelom ochrany kupujúceho a v prípade vzniku komplikácií s predajom, potrebujú overiť či má predávajúca dostatočné množstvo peňazí na účte. Z toho dôvodu poškodená vo formulári vyplnila číslo karty, platnosť karty a CVV. Následne jej do aplikácie banky prišiel mobilný token na overenie platby. Po chvíli jej cez aplikáciu kuriérskej spoločnosti prišlo oznámenie, že im neprišlo potvrdenie v určitom časovom úseku, a preto opäť zadala všetky údaje z karty. Kontrolou svojho bankového účtu si všimla, že po pár minútach jej z účtu boli vykonané dve platby 300 € a 500 €. Neznámy páchateľ podvodným konaním spôsobil poškodenej celkovú škodu 800 €.

"Upozorňujeme vás, aby ste v žiadnom prípade neposkytovali údaje svojej platobnej karty na bazári s oblečením. Keď predávate tovar, nie je potrebné, aby ste zadávali číslo karty, údaje o jej platnosti, ako aj verifikačný kontrolný kód," apeluje polícia na sociálnej sieti.

​(ivk)

Páčil sa vám článok?