FOTO Nádhera: Bratislavu ovládla Biela noc, pozrite si krásne zábery z festivalu

18.9.2022
0

Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

Páčil sa vám článok?

Od piatka do nedele sa v Bratislavy koná medzinárodný festival súčasného umenia Biela noc. V meste nájdete až 53 zastávok s umeleckými inštaláciami a dielami od viac ako 200 autorov a kreatívcov z 12 krajín a 3 svetových kontinentov. Pozrite si zábery niektorých z nich. Bielu noc môžete navštíviť ešte dnes večer.

Ulice nočného mesta ožili multimediálnymi a interaktívnymi inštaláciami, monumentálnymi projekciami, objektmi aj živými performanciami. Návštevníci môžu roztancovať fasády budov, vstúpiť do pomyselnej časovej brány, pozorovať robotov skicujúcich ľudské portréty, stratiť sa v zrkadlovom obraze niekoho iného, hľadať s deťmi animované zvieratá na námestí, prejsť sa svetelnou krajinou, navštíviť opustený bar, kúpiť si slnečný svit vo výpredaji, ovplyvňovať svetlo a obrazy hrou na bubny či klavír, dokonca sa cítiť ako hrdinovia v rozprávke – napríklad pri pohľade na monumentálny Mesiac panujúci nad vodnou trasou alebo obrovskú stonku zázračnej fazule, ktorá sa prediera z dlážky pri Zuckermandli.

Ani túto jeseň na festivalovej mape nechýba dunajské nábrežie, ktoré tvorí obľúbenú vodnú trasu Bielej noci vďaka spolupráci s JTRE. Tentokrát k Dunaju prinieslo viac ako 20 multimediálnych diel zo Slovenska, Čiech, Nemecka, Rakúska či dokonca Nového Zélandu. 

Na prechádzke od River Parku po vznikajúcu štvrť Eurovea City si tak návštevníci  vychutnajú zvučné mená zahraničnej aj domácej scény.

Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

​Svetelná inštalácia a koncert Stroon & DevKid / Temple Timbre Embers Live v Sade Janka Krála.

Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

​Inštalácia Circles od Glo creative na Tyršovom nábreží.

Na Tyršáku vytvorila štylisticky minimalistický, no už z diaľky pútavý zásah do priestoru skupina svetelných objektov od glo creative. Až 5 metrov vysoké kruhy pulzujúce farbami poskytujú ideálne miesto na festivalové posedenie a stretnutia s výhľadom na umením zvýraznenú panorámu Starého Mesta.

Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

​Inštalácia Circles od Glo creative na Tyršovom nábreží.

Zdroj:

Inštalácia Vlna od BN Label, Fontána pred Euroveou na Námestí M. R. Štefánika.

Na promenáde pri Eurovea vás čaká priestorová svetelná inštalácia geometrického lesa (Light Forest), na ktorú prirodzene nadväzuje vodný element z inštalácie Vlna vo fontáne na neďalekom námestí.

Zdroj:

​Site-specific svetelná inštalácia Tower of Light od BN Label na Eurovea Tower.

Premiéru na festivalovej mape zažíva aj prvý slovenský mrakodrap Eurovea Tower. Až 168 metrov vysokú budovu si počas festivalových nocí podmanila svetelná inštalácia, ktorú BN Label aj tentokrát zostavili miestu na mieru. Minimalistické svetelné čiary umiestnené na rôznych poschodiach iba vznikajúcej stavby osvetľujú v rôznych formách a uhloch aj vzdialenejšie zákutia nočného mesta.

Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

​ Site-specific svetelná inštalácia The Square od BN Label v Sklade č. 7.

Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

​Site-specific svetelná inštalácia Tower of Light od BN Label na Eurovea Tower.

Umenie vo verejnom priestore je prístupné každému zdarma, vstup do interiérov stojí 15 eur na celé tri dni. Deti do 12 rokov, seniori nad 62, držitelia preukazov ZŤP a ZŤP-S aj so sprievodom majú vstup zdarma aj ku krytým inštaláciám.

(ms)

Páčil sa vám článok?