Smutná správa: V bratislavskej ZOO sa rozhodli pre eutanáziu majestátneho leva Haldira

3.3.2022
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Každý, kto navštívil bratislavskú ZOO, si ho musel všimnúť. Majestátny lev Haldir patril v našej ZOO určite medzi najobdivovanejšie zvieratá. A on, ako keby si to uvedomoval, neraz ležal vo svojom výbehu doslova pár centimetrov od skla, ktoré ho oddeľovalo od návštevníkov a pokojne sa nechal fotografovať. Bohužiaľ, už ho viac neuvidíme.

Ako informuje ZOO Bratislava na svojej webovej stránke, Haldir sa narodil vo francúzskej Zoo Parc Beauval 18. mája 2004. Obaja jeho rodičia žili v tejto záhrade, no pochádzali z divej prírody južnej Afriky. Do Bratislavy prišiel aj so samicou Jawou v decembri 2005, ešte pred tým, ako sa oficiálne otvoril nový pavilón šeliem pre verejnosť.

„Pamätám si ako k nám prišiel ako leví mladík, ešte ani hrivu nemal. Vyrástol z neho krásny sebavedomý samec, s ktorým sa dobre spolupracovalo. Škoda, že po sebe nezanechal žiadnych potomkov. Budeš nám veľmi chýbať,“ spomína na stránke zoo na svojho zverenca chovateľka Jana.

„Už dlhšiu dobu chovateľky sledovali, že samec prijímal menej potravy. Sporadicky sa vyskytli dni, kedy nežral vôbec. Postupne sa to zhoršovalo až natoľko, že posledný týždeň už neprijímal potravu vôbec, bol apatický, bez záujmu o samicu aj chovateľky. Jeho zdravotný stav intenzívne sledovali aj veterinári. Základné vyšetrenia boli negatívne, no v minulosti pri zákroku, kedy bol samec uspatý, sa zistili horšie obličkové parametre. Aj klinické prejavy smerovali k zlyhávaniu obličiek. Ďalšia sedácia by zaťažila obličky a bola by fatálna, takže veterinári sa snažili znížený apetít riešiť podpornou liečbou. Podávaná liečba ale nemala žiadúci efekt a stav sa naďalej zhoršoval, samec bol apatický a veľmi slabý. Rozhodli sme sa teda jedinca eutanazovať. Následne z pitevnej správy vyplynulo, že mal rozsiahlu rakovinu lymfatických uzlín a bola to teda otázka dní,“ vysvetlila vzniknutú situáciu na stránke zoologickej záhrady Silvia Pirošková, vedúca zoologického oddelenia ZOO Bratislava.

(ms)

Páčil sa vám článok?