V Bratislave sa vyskytuje nový druh komára pôvodom z Ázie, kde prenáša i nebezpečné ochorenia

13.8.2021
0

Zdroj: (pm)

Páčil sa vám článok?

Bratislavský magistrát avizuje, že pokračuje v boji s komármi. Zlou správou však je, že na území mesta sa vyskytuje aj nový druh tohto hmyzu.

"V Bratislave stále pokračujeme v intenzívnych monitoringoch a zásahoch BTI, ktorými sa snažíme eliminovať pretrvávajúce larvy záplavových komárov. Doteraz sme zasiahli na 2 504 839,1 m2 na území celej Bratislavy," uvádza magistrát na sociálnej sieti. Pre upresnenie dodajme, že ide teda o ošetrené územie s rozlohou 2,5 km2. Rozloha Bratislavy je necelých 368 km2. 

Ako ďalej uvádza magistrát, v ostatných dňoch bol v Bratislave zmonitorovaný nový druh komára - aedes japonicus. Jeho výskyt na ľavom brehu Dunaja potvrdil hlavný mestský biológ, vedec Mikrobiologického ústavu Lekárskej fakulty Univerzity Komenského doc. RNDr. Nasir Jalili CSc., MPH v spolupráci so švajčiarskym expertom na komáre Francisom Schaffnerom.

"Tento druh sa vyskytuje aj na území Rakúska či Nemecka. Komár druhu Aedes japonicus sa neliahne v záplavových územiach, nachádza skôr v menších liahniskách, obľubuje tmavé povrchy ako sú napríklad staré pneumatiky. Záhradkári či majitelia dvorov, kde sa môžu vyskytovať malé vodné plochy by mali častejšie dbať na vylievanie stojatej vody," upozorňuje mesto.

Hlavný mestský biológ potvrdil, že ide o výskyt s menším rozsahom, ktorý nepredstavuje zvýšené nebezpečenstva pre ľudí. Invazívny komár aedes japonicus pôvodom z Ázie má schopnosť prenášať napríklad vírusy japonskej encefalitídy, chikungunya, dengue alebo aj Zika, ktoré sa však doposiaľ nevyskytli na našom území, a preto by ani ich prenos v našich podmienkach nemal hroziť. Podobne je v Bratislave dlhodobo zaznamenaný aj výskyt druhov rodu Anopheles, ktoré tiež majú schopnosť prenosu ochorení, ich prítomnosť však doposiaľ nijako neohrozila zdravie ľudí.

(ms) 

Páčil sa vám článok?