FOTO: Prívalová vlna na Dunaji je pod kontrolou vodohospodárov - takto vyzerala rieka zhora...

19.7.2021

Zdroj: A.Č.

Páčil sa vám článok?

Štátni vodohospodári zo Slovenského vodohospodárskeho podniku a Vodohospodárskej výstavby monitorujú prívalovú vlnu na Dunaji, ktorá v uplynulých hodinách dorazila z Nemecka a Rakúska do Bratislavy. Zároveň začali s preventívnymi opatreniami. V prípade možného ohrozenia majetku obyvateľov Bratislavy a okolia postavia mobilné protipovodňové hradenie...

O aktuálnych informáciách dnes informoval štátny tajomník ministerstva životného prostredia (MŽP) Michal Kiča spoločne s riaditeľom Odštepného závodu Bratislava zo Slovenského vodohospodárskeho podniku. Hladina Dunaja dosahuje v Devíne výšku 670 centimetrov a v Bratislave 715 centimetrov, čo zodpovedá prvému stupňu povodňovej aktivity. Aktuálne je vydaná výstraha pre výskyt povodne 1. stupňa pre okres Bratislava (pre stanice Devínska Nová Ves, Devín a Bratislava) s platnosťou do utorka 20. júla 2021.

Podľa slov štátneho tajomníka Michala Kiču situácia na Dunaji je pre toto obdobie bežná a niet dôvodu na paniku. „Prvý stupeň povodňovej aktivity upozorňuje na jav, keď môžu vzniknúť škody na majetku, nebezpečenstvo pre ľudí nateraz nehrozí. Napriek tomu majú vodohospodári pripravenú techniku a zamestnancov, ktorí operatívne inštalujú mobilné protipovodňové hradenie,“ zdôraznil štátny tajomník Michal Kiča.

Zdroj: FB Bratislavský kraj

​V rámci ochrany hlavného mesta Bratislava sa Slovenský vodohospodársky podnik, š.p. (SVP) riadi monitorovacou stanicou v nemeckom Passau, ktorá umožňuje prípravu aktivít na 3 dni vopred. Pre krátkodobejšie aktivity SVP monitoruje 2 stanice pri Viedni – Korneuburg a Kienstock.

Zdroj: FB Bratislavský kraj

​Aktívny je aj štátny podnik Vodohospodárska výstavba (VV), ktorý začal tvoriť rezervu ako predbežné opatrenia a prepúšťa vyššie prietoky do starého koryta Dunaja. Momentálne sa do starého koryta Dunaja prepúšťa 900 m3 za sekundu, pričom bežný prietok je 400 až 600 m3 za sekundu. Vodohospodári sú pripravení v prípade potreby pokračovať v navyšovaní prietoku do starého koryta Dunaja.

Zdroj: FB Bratislavský kraj

(TASR)

Páčil sa vám článok?