OLO pripravuje modernizáciu spaľovne i obstaranie triediacej linky

15.7.2021
Spaľovňa Vlčie hrdlo

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

Bratislavská mestská firma Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) má v rámci plánov na tento rok zaradenú aj prípravu projektu modernizácie spaľovne odpadu vo Vlčom hrdle a budovania kotla K3. Taktiež sa chystá na obstaranie vlastnej triediacej linky. Oznámil to riaditeľ firmy Ivan Sokáč počas júnovej on-line prezentácie výsledkov OLO.

Modernizácia a rozšírenie spaľovne označil riaditeľ za jeden z kľúčových projektov. "Zatiaľ nám to ekonomicky i ekologicky vychádza tak, že K3 dáva zmysel, ešte však nemáme finálne stanovisko," povedal Sokáč s tým, že na tomto projekte úzko spolupracujú s hlavným mestom. Finálne rozhodnutie sa podľa šéfa útvaru správy bratislavských mestských podnikov Ivana Peschla očakáva na jeseň. "Máme viaceré varianty, akoby mohlo nové zariadenie na energetické využívanie odpadu (ZEVO) vyzerať," podotkol Sokáč.

Inštitút environmentálnej politiky pri Ministerstve životného prostredia SR minulý rok zverejnil analýzu, v ktorej skonštatoval, že výstavba tretieho kotla v bratislavskej spaľovni je finančne aj spoločensky návratný projekt, avšak nie je potrebný na splnenie cieľov skládkovania a recyklácie. OLO na analýzu reagovalo, že prioritou je modernizácia a ekologizácia spaľovne. Chce, aby Bratislava mala pre obdobie minimálne ďalších 20 rokov k dispozícii spaľovňu, ktorá bude spĺňať a dodržiavať najprísnejšie environmentálne štandardy.

OLO sa tento rok bude pripravovať aj na projekty, ako predaj tepla zo spaľovne na vykurovanie Bratislavy, zber kuchynského bioodpadu, vrecový zber triedeného odpadu z rodinných domov na celom území Bratislavy. Venovať sa bude aj obnove vozového parku, inventarizácii zberných nádob či pilotnému zberu jedlých tukov a olejov. Pripravovať chce aj projekt trvalého re-use centra (centrum opätovného použitia). Hospodársky výsledok OLO za rok 2020 bol zisk, ktorý po zdanení dosiahol 1,95 milióna eur.

(TASR)

Páčil sa vám článok?