FOTO: Aj napriek zlému počasiu dnes ráno zamierili stovky ľudí do ZOO - nie však pozrieť zvieratá...

5.10.2019

Zdroj: FB M.F.

Páčil sa vám článok?

Bratislavská ZOO dnes ráno zažila na toto ročné obdobie viac než nezvyčajný nápor ľudí. Napriek studenému a daždivému počasiu si to do jej areálu namierili stovky ľudí. Neprilákali ich však priamo zvieratká, ale zberateľské bankovky v hodnote 0 eur, ktoré sa tu dali zakúpiť za 3 eurá. Niektorí fanatici tu vraj dokonca stanovali už od štvrtka!

"Môj známy sa do rady postavil v piatok večer, ráno som mu odviezol suché veci. Chcel byť medzi prvými, ale niektorí záujemcovia o bankovky tam nocovali už zo štvrtka na piatok. Vravel nám, že noc bola celkom v pohode. Mali tam aj piecku, pri ktorej sa zohrievali a púšťali si pesničky ako keby boli niekde pri táboráku. Niektorí mali kúpených aj viac vstupeniek, aby mohli získať viac bankoviek. Berú to na biznis. Kúpia ich lacno a potom so ziskom predajú. Napríklad za bankovku s obrázkom Karla Gotta sú niektorí zberatelia ochotní zaplatiť aj 300 eur," povedal pre Bratislavské noviny Martin. 

"Pre veľký záujem prvej edície suvenírových bankoviek s nulovou hodnotou, kedy sme sa zamerali na tri európske druhy zvierat žijúcich v našej zoologickej záhrade, sme sa rozhodli tento rok vydať nový motív. Na bankovkách je vyobrazený medveď hnedý, konkrétne náš medveď Félix, jeho portrét aj pohľad na jeho profil. Félix je krásny veľký samec s nádhernou lesklou srsťou, ktorý žije v našej ZOO od svojho narodenia a tento rok mal už 24 rokov. Vizualizácia Félixa na bankovkách nie je náhodná. Výťažok z predaja by sme radi celý venovali na výstavbu nového chovného zariadenia pre tohto medveďa hnedého. Suma, za ktorú sa bude bankovka predávať, je rovné 3 eurá," informovala Zoologická záhrada na svojej webovej stránke. 

Zdroj: ZOO

"Na jednu vstupenku zakúpenú v pokladni ZOO a fyzicky prítomnú osobu k tejto vstupenke je možné zakúpiť 3 ks suvenírových bankoviek. Upozorňujeme, že predaj bude prebiehať výhradne na vstupenky zakúpené v pokladni ZOO. Online vstupenky nebudú pri kúpe Euro Souvenir bankoviek akceptované! Euro Souvenir bankovky, nie je možné vopred rezervovať, objednať, ani zaslať poštou či na dobierku," upresnila podmienky predaja zberateľských eurobankoviek ZOO.

Čo suvenírová bankovka je?

  • suvenírová bankovka vyrobená zo 100 % bavlneného papiera používaného pri výrobe skutočných euro bankoviek
  • obsahuje niektoré ochranné prvky ako pravé euro bankovky (hologram, mikrotlač, UV ochranné prvky, ...) a zároveň je zabezpečená proti prípadnému zneužitiu v automatoch prijímajúcich bankovky ako aj v čítačkách bankoviek
  • každý kus je unikát vďaka číslovaniu ako je to pri pravých bankovkách
  • suvenírové bankovky sú označené rokom vydania ako aj poradovým číslom série
  • suvenírové bankovky sú vyrábané v limitovaných nákladoch čo časom zvyšuje ich hodnotu medzi zberateľmi

Cieľom je podporovať a propagovať turizmus v rámci Európy, zvyšovať povedomie verejnosti o najzaujímavejších kultúrnych pamiatkach, turistických lokalitách, podujatiach, inštitúciách či známych osobnostiach.

(ars)

Páčil sa vám článok?